x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: O confruntare militara directa intre SUA si Rusia, posibila

Siria: O confruntare militara directa intre SUA si Rusia, posibila

12 Apr 2018   •   10:34
Siria: O confruntare militara directa intre SUA si Rusia, posibila

Presedintele Donald Trump a confirmat disponibilitatea Statelor Unite de a lansa lovituri aeriene impotriva Siriei, acuzand Rusia ca sustine regimul condus de Bashar al-Assad. Dupa toate probabilitatile, vor fi atacate obiective siriene, dar scenariul unei confruntari militare directe intre SUA si Rusia nu mai pare irealist.

 

Pana joi dimineata, Trump nu stabilise insa si un program de atac al SUA împotriva Siriei, ca raspuns la presupusa decizie a Damascului de a folosi arme chimice împotriva rebelilor. Este evident ca administratia americana asteapta ceva. Unii analisti vorbesc despre un pas inapoi din partea Moscovei, prin incercarea de a-l convinge pe Assad sa renunte la putere in Siria.

Printre altele, iesirea in larg a navelor rusesti de lupta din portul sirian Tartus, miscare surprinsa de satelitii americani, a fost interpretata drept o retragere de pe pozitii ofensive, o dovada de slabiciune, ba chiar un gest de frica din partea Kremlinului. Informatia a aparut in contextul in care cotidianul Daily Telegraph a anuntat ca submarinele britanice au primit ordin să se apropie de Siria la o distanţă care să permită lansarea de rachete asupra acestei ţări, iar atacul ar putea începe fi lansat in nopatea de joi spre vineri.

Intre timp, consiliera presedintelui Assad, Bouthaina Shaaban, a declarat ca guvernul sirian se consultă cu aliaţii (Rusia, Iran si militiile libaneze Hazbollah) privind ameninţarea SUA şi dispune de mai multe opţiuni. Fara a intra in detalii, oficialul de la Damasc a spus ca Siria şi Rusia, s-au pregătit după lovitura aeriană israeliană de duminica trecută asupra aeroportului T-4 de lângă Homs.

Discursul lui Trump este pe cat de inconsecvent, pe atat de absurd, majoritatea mesajelor postate pe Twitter fiind destinate cu precadere electoratului sau, a comentat expertul britanic James Sherr, de la institutul Chatham House. Relatiile dintre SUA si Rusia au atins, intr-adevar, un nivel extrem de jos, dar nu sunt mai periculoase decat in perioada razboiului rece, a apreciat, pe de alta parte, Jeffrey Edmonds, de la Kennan Institute.

In opinia lui, actualul conflict nu numai ca nu are nici o legatura cu ideologia, dar nici nu se limiteaza la participarea a numai doua puteri. "Ceea ce vedem acum este relatia dintre disensiune si antagonism. Razboiul rece a fsot mai rau din punct de vedere al antogonismului, dar actuala situatie este, poate, mai periculoasa, pentru ca poate degenera intr-un conflict deschis", a adaugat Sherr.

×