x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria și Rusia blochează accesul misiunii OIAC

Siria și Rusia blochează accesul misiunii OIAC

17 Apr 2018   •   14:29
Siria și Rusia blochează accesul misiunii OIAC

Misiunea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), aflată în Siria pentru a investiga presupusul atac chimic de la Douma, nu a primit încă acces la locul evenimentului, susţinea, ieri, Marea Britanie, în timp ce Kremlinul califica aceste acuzaţii drept „fără fundament”, scrie AFP.

În cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului executiv, convocat ieri la sediul OIAC de la Haga, directorul general al acestei organizaţii, Ahmet Uzumku, a informat despre evoluţia misiunii de anchetă trimisă sâmbătă la Damasc. „Rusia şi Siria nu au autorizat încă accesul la Douma pentru echipa OIAC. Accesul fără obstacole este esenţial. Rusia şi Siria trebuie să coopereze”, a transmis, ieri, ambasada britanică la Haga, printr-o postare pe Twitter. Moscova, marele aliat al regimului sirian, s-a angajat să nu se amestece în activitatea misiunii OIAC, invitată oficial de către autorităţile de la Damasc, care neagă orice responsabilitate în tragedia de la Douma. „Noi considerăm aceste acuzaţii ca fiind fără fundament”, a declarat, în replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că Rusia s-a pronunţat de la început „pentru o anchetă imparţială”.

Ieri, experţii OIAC, sosiţi încă de sâmbătă cu misiunea de a ancheta posibila utilizare a armelor chimice, nu au putut să ajungă la Douma.

 

×