x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Turcia declară război kurzilor

Siria: Turcia declară război kurzilor

25 Aug 2016   •   09:50
Siria: Turcia declară război kurzilor

Kurzii sirieni au condamnat incursiunea militară a Turciei în localitatea siriană Jara­blus, pe care au numit-o „o declarație de război”. „Intervenția Turciei la Jarablus este o încălcare a suveranității Siriei și o declara­ție de război lansată administrației autonome și sistemului federal kurd”, a declarat Aldar Khalil, membru al Partidului kurd Uniunea Democratică (PYD).
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, miercuri, că armata turcă a declanșat în Siria operațiuni militare împotriva rețelei teroriste Stat Islamic (SI) și a forțelor formațiunii kurde PYD. Aripa armată a PYD, Unitățile de apărare a poporului (YPG), a fost principalul aliat al SUA în lupta împotriva SI. Membră a coaliției conduse de SUA împotriva SI, Turcia se opune sprijinului Washingtonului pentru rebelii kurzi sirieni. Ankara se teme că un avans al kurzilor sirieni în lupta împotriva jihadiștilor le va da un imbold kurzilor de pe teritoriul său, comentează Reuters. În luna martie, PYD și mai multe grupuri aliate au declarat un sistem federal de administrare în nordul Siriei.


Damascul condamnă Ankara
La rândul său, Ministerul de Externe de la Damasc a condamnat incursiunea militară a Turciei pe teritoriul sirian, declanșată miercuri asupra orașului Jarablus, considerând-o „o încălcare flagrantă” a suveranității țării, transmit AFP și Reuters. Damascul „condamnă încălcarea frontierei turco-siriene de către tancuri și blin­date turcești, în direcția orașului Jarablus, cu acoperire aeriană din partea coaliției conduse de Washington, și consideră că este vorba despre o încălcare flagrantă a suveranității sale”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe. Potrivit Ministerului sirian de Externe, orice operațiune antiteroristă în interiorul Siriei trebuie purtată în coordonare cu Damascul.

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan