x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Vice-ministrul Petrolului demisionează şi se alătură opoziţiei

Siria: Vice-ministrul Petrolului demisionează şi se alătură opoziţiei

de Marina Constantinoiu    |    08 Mar 2012   •   08:47
Siria: Vice-ministrul Petrolului demisionează şi se alătură opoziţiei

Ministrul adjunct sirian al Petrolului, Abdo Hussameddine, a anuntat, in cursul noptii de miercuri spre joi, ca va demisiona din functie si se va alatura opozitiei fata de regimul presedintelui Bashar al-Assad, relateaza AFP, care face referire la un mesaj video postat pe site-ul Youtube de catre membri ai opozitiei.

In varsta de 57 de ani, casatorit si tatal a patru copii, Hussameddine este primul membru al Guvernului care decide sa “dezerteze', de la inceputul manifestatiilor antiregim in urma cu circa un an. “Eu, inginerul Abdo Hussameddine, vice-ministru al Petrolului, imi anunt demisia. Ma alatur revolutiei poporului, care respinge nedreptatea si campania brutala a regimului care incearca sa sufoce aspiratiile la libertate si demnitate ale sirienilor', declara vice-ministrul in respectiva inregistrare video.

Rami, militantul care a inregistrat declaratia video si a postat-o pe Youtube, a declarat ca opozitia a ajutat la organizarea “dezertarii' vice-ministrului, care s-a petrecut in clandestinitate. Invocand motive de securitate, ei nu au dezvaluit locul in care a fost inregistrat mesajul, afirmand doar ca dateaza de miercuri.

In acest mesaj video, Abdo Hussameddine ataca Rusia si China, acuzandu-le ca nu sunt prietenele poporului sirian, ci complici ai asasinatelor carora le cad victime sirieni. AFP reaminteste, in acest context, ca Rusia si China au blocat in doua randuri rezolutiile ONU care condamnau represiunea din Siria.

Vice-ministrul a declarat, totodata, ca a servit Guvernul sirian timp de 33 de ani si ca nu doreste sa-si incheie viata “in slujba unui regim criminal'. “De aceea am ales calea cea dreapta, stiind ca acest regim imi va da foc la casa, imi va hartui familia si va fabrica minciuni', a mai spus el, facand, totodata, apel la alti membri ai Guvernului sa abandoneze “acest vapor care se scufunda'.

Anuntul intervine la cateva ore dupa ce secretarul american al Apararii a declarat ca Washingtonul intentioneaza sa furnizeze o asistenta ne-militara rebelilor sirieni, de exemplu mijloace de comunicare.


×