x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Zeci de mii de manifestanţi contra regimului, patru soldaţi ucişi

Siria: Zeci de mii de manifestanţi contra regimului, patru soldaţi ucişi

de Marina Constantinoiu    |    29 Apr 2011   •   18:32

Câteva zeci de mii de persoane au manifestat, vineri, contra regimului sirian, în special la Damasc, Homs, Banias şi în regiunile cu majoritate kurdă, sfidând interdicţia impusă de regimul politic al preşedintelui Bashar al-Assad, informează AFP.

Răspunzând apelului “tinerilor revoluţiei siriene” pentru a participa la “vinerea mâniei”, manifestanţii s-au adunat în Midane, un cartier din Damasc, au informat militanţi sirieni.

La Saqba, în apropierea capitalei, un martor ocular a afirmat că mai multe mii de locuitori au ieşit în stradă pentru a cere îndepărtarea regimului la putere.

În oraşul indistrial Homs mii de persoane scandau “Jos regimul!”, reiese din înregistrările video ale militanţilor sirieni, difuzate pentru prima oară în timp real pe Internet. La Banias, circa 10.000 de persoane manifestau la începutul după-amiezii, potrivit militanţilor pentru drepturile omului.

Locuitori ai oraşului, dar şi persoane venite din sate vecine, au cerut “căderea regimului” şi au scandat “Libertate, solidaritate cu Deraa”, focarul mişcării de contestare din sudul ţării, asediat de luni de armata siriană.

Agenţia oficială de ştiri siriană Sana a anunţat vineri că patru soldaţi sirieni au fost ucişi şi alţi doi răpiţi în cursul unui atac asupra unui post militar de la Deraa, comis de un “grup terorist armat”, a afirmat un purtător de cuvânt militar, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Anterior, în cursul zilei, un militant de la Deraa a afirmat că patru soldaţi “au fost ucişi în timp ce apărau locuitorii oraşului”.

×