x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sirienii încep să fugă în Liban

Sirienii încep să fugă în Liban

de Irina Cristea    |    28 Apr 2011   •   19:47

Sute de sirieni au părăsit ţara în ul­ti­mele ore, trecând frontiera cu Liba­nul, pe fondul atmosferei tensionate şi a violenţelor din mai multe oraşe. Re­fugiaţii, în principal femei şi copii, au trecut graniţa pe jos, prin regiunea Wadi Khaled. Mahmud Khazaal, fost primar al oraşului libanez Mkaybleh, a declarat că aproximativ 700 de persoane au ajuns astfel în Liban atât miercuri seară, cât şi joi dimineaţă. Un punct vamal între Siria şi Liban exis­tă la un kilometru de oraşul Mkay­bleh, dar refugiaţii nu au putut ajun­ge acolo, pentru că drumul era blo­cat.

Violenţele din Siria au dus şi la „dezertarea” mai multor politicieni din partidul de guvernământ Baas şi la critici la nivel internaţional, cele mai vehemente voci fiind cele ale Ma­rii Britanii, Franţei şi Italiei. În acest context, Londra a decis inclusiv retragerea invitaţiei adresate ambasadoarei siriene în Marea Britanie de a lua parte la nunta prinţului William cu Catherine Middleton. Re­gi­mul de la Damas a rămas inflexibil atât în faţa manifestanţilor, cât şi a criticilor internaţionale. Cu toate aces­tea, astăzi sunt aşteptate noi pro­tes­te. La Daraa, oraşul unde au avut loc cele mai dure intervenţii ale auto­ri­tăţilor, alimentarea cu apă şi energie electrică suferă întreruperi, iar militanţii pentru drepturile omului au declarat, pentru AFP, că situaţia este critică. „Mergem din rău în mai rău, nu avem medici, nu există lapte pentru copii, n-avem curent electric, nici apă”, spun aceştia. Organizaţia „Co­mi­tetul martirilor de la 15 martie” a co­municat că numărul persoanelor ucise de la începutul protestelor îm­potriva regimului condus de Basher al-Assad este de 502 şi că doar în această săptămână au murit 42 de oameni.

Îngrijorarea a început să îi cu­prin­dă şi pe cetăţenii români aflaţi în Siria. Ministerul român al Afacerilor Externe a informat ieri că Ambasada României la Damasc a primit în ultimele două zile aproximativ 20 de telefoane de la cetăţeni români rezidenţi în Siria care au solicitat informaţii privind recomandările auto­ri­tăţilor române cu privire la situaţia din această ţară. Purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea, a precizat că, deocamdată, nici un cetăţean român nu a solicitat sprijin misiunii diplomatice pentru repatriere. Potrivit datelor comunicate de MAE, 791 de cetăţeni români au domiciliul stabilit în Siria. „Trebuie precizat însă că există şi cetăţeni români care nu şi-au anunţat până în acest moment prezenţa pe teritoriul Siriei”, a precizat oficialul MAE.

×
Subiecte în articol: externe