x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sistem nou - SUA isi aleg tintele de la aeroport

Sistem nou - SUA isi aleg tintele de la aeroport

de Irina Cristea    |    02 Dec 2006   •   00:00
Sistem nou - SUA isi aleg tintele de la aeroport

O evaluare secreta, valabila vreme de 40 de ani si imposibil de contestat. Asta le pregatesc serviciile americane de securitate calatorilor care se pregatesc sa puna piciorul in SUA.

Americanii se pregatesc sa inlocuiasca actualul sistem de colectare a datelor despre fiecare persoana care intra pe teritoriul Statelor Unite. Potrivit agentiei France Presse, serviciile de securitate si-au mutat atentia de la adunarea datelor la o cat mai buna interpretare a acestora, in vederea identificarii timpurii a potentialului pericol reprezentat de un cetatean proaspat sosit in SUA. Sistemul va permite, spun americanii, "evaluarea riscurilor" reprezentate de calatori sau de marfurile pe care unii dintre ei le aduc. Astfel, fiecare pasager va deveni subiectul unei evaluari bazate pe datele obtinute de la compania aeriana care l-a transportat: numarul cardului de credit, modalitatea de achizitionare a biletului, meniul solicitat pe parcursul zborului sau "trecutul" in materie de curse aeriene pierdute etc.

FARA PRECEDENT. Rezultatele evaluarii vor fi numai pentru ochii serviciilor secrete si vor fi valabile vreme de 40 de ani. Pasagerul nu are dreptul de a afla concluziile, chiar daca ele se pot solda cu interdictia de a mai calca vreodata in SUA sau de a munci in sectoare sensibile pe teritoriul american. "Acest sistem este invaziv si fara precedent", s-a revoltat o asociatie pentru apararea libertatilor, Electronic Frontie Foundation (EFF). Asta, mai ales in conditiile in care eventualele greseli aparute, fie in transmiterea datelor, fie in interpretarea lor nu pot fi descoperite, iar evaluarea nu poate fi contestata. De altfel, masurile de securitate luate de autoritati la intrarea in SUA sunt privite foarte critic de pasagerii straini. Cel putin asta releva un studiu recent, publicat de presa americana. Turistii reclama lipsa de amabilitate a functionarilor si a ofiterilor de Securitate. Autorii studiului, grupul Discover America Partnership, au concluzionat ca acest tip de comportament compromite si mai mult imaginea si-asa ciobita Americii. "Pentru pasageri, procedurile de la intrarea in tara sunt deranjante, iar comportamentul oficialilor este obraznic si arogant. Toate acestea nu ii incurajeaza sa revina in SUA", a declarat reprezentantul grupului.

×
Subiecte în articol: externe