x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sistemele de avertizare nu au funcţionat corespunzător în Indonezia

Sistemele de avertizare nu au funcţionat corespunzător în Indonezia

01 Oct 2018   •   14:50
Sistemele de avertizare nu au funcţionat corespunzător în Indonezia

Sute de persoane au fost omorâte şi multe încă lipsesc, după ce un tsunami a lovit insula indoneziană Sulawesi, vineri, fiind declanşat de un puternic cutremur de 7.5, scrie BBC.

O averitzare de tsunami a fost emisă, care a durat puţin peste 30 de minute, însă care a subestimat forţa acestuia.

Ce s-a întâmplat?

Un cutremur cu magnitudinea de 7.5 s-a produs pe insula Sulawesi, la ora locală 18:03, vineri. Agenţia de Meteorologie şi Geofizică din Indonezia (BMKG) a emis o avertizare de tsunami, atrăgând atenţia asupra unor valuri potenţiale de până la trei metri, însă a ridicat avertizarea la doar 30 de minute după.

Palu, un oraş din Sulawesi, localizat chiar în apropiere de un golf, a fost lovit de valuri de până la şase metri, care au cauzat distrugeri masive. Sute de persoane se aflau la o petrecere pe plajă, când valul a venit şi a măturat totul în calea sa.

Agenţia Naţională pentru Managementul Dezastrelor din Indonezia a afirmat că cei mai mulţi oameni au fost ucişi de tsunami.

Au fost oameni avertizaţi?

Mulţi au acuzat BMKG că a ridicat avertizarea prea devreme. Directoarea BMKG, Dwikorita Karnawati, a spus pentru Jakara Post că decizia de a ridica avertizarea a venit după ce agenţia a primit informaţiile despre tsunami, inclusiv o observaţie de teren în Palu.

Aceasta a adăugat că alerta de tsunami a fost ridicată la 18:37, la câteva minute după ce al treilea val, şi ultimul, a lovit Palu. De asemenea, aceasta a accentuat că nu a mai existat niciun tsunami după ce alerta a fost ridicată.

Însă există o problemă şi mare mare - deşi alerta a fost trimisă şi, potrivit ministerului comunicaţiilor, au fost trimise şi mesaje de avertizare rezidenţilor pe telefoanele personale, în mod repetat – este posibil ca acestea să nu fi ajuns.

Un purtător de cuvânt de la agenţia pentru dezastre naturale a spus că seismul a doborât electricitatea şi liniile de comunicaţii din zonă şi nu exista niciun sirenă de alarmă pe coastă, astfel alertele trimise pe telefoane au fost nefolositoare.

Un videoclip care a apărut pe site-urile de socializare prezintă consecinţele lipsei semnalelor de alarmă. Videoclipul surprinde un bărbat cum ţipă la oamenii aflaţi pe plajă, dar care rămân indiferenţi.

×