x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Slovenia a început ridicarea unui gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Croaţia

Slovenia a început ridicarea unui gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Croaţia

11 Noi 2015   •   16:22
Slovenia a început ridicarea unui gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Croaţia
Sursa foto: Foto: Varga György/MTI/MTVA

Slovenia a început miercuri să ridice un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Croaţia, pentru a controla mai bine fluxul de migranţi ce continuă să treacă în fiecare zi cu miile această graniţă în drumul lor către vestul Europei, consemnează agenţiile internaţionale de presă.

Peste 180.000 de migranţi, majoritatea sirieni, afgani şi irakieni, au pătruns în Slovenia după data de 16 octombrie - când Ungaria a închis frontiera cu Croaţia cu un alt gard de sârmă ghimpată şi a deviat astfel fluxul migrator în direcţia Sloveniei - iar guvernul de la Ljubljana a anunţat că în zilele următoare vor sosi încă aproximativ 30.000.

Potrivit unui fotoreporter al agenţiei Reuters, camioane militare încărcate cu sârmă ghimpată au ajuns miercuri dimineaţă în satul Veliki Obrez, situat în sud-estul ţării, la graniţa croată, iar la ora 11:30 GMT primii doi kilometri de gard erau deja gata. Alte agenţii de presă şi mass-media slovenă anunţă că lucrările de construcţie a gardului se desfăşoară şi în alte puncte de-a lungul frontierei.

Premierul sloven, Miro Cerar, a declarat marţi că ţara sa - ce are numai două milioane de locuitori - nu va putea adăposti migranţi în cazul în care Austria îşi va închide graniţele pentru ca aceştia să nu-şi mai continue călătoria către ţările unde doresc să ajungă, destinaţia lor favorită fiind Germania. Şeful executivului sloven a precizat că gardul ce este în curs de construcţie nu are ca obiectiv închiderea acestei graniţe cu Croaţia, cum a făcut Ungaria, ci evitarea intrării haotice a migranţilor prin afara punctelor de trecere a frontierei.

Dar autorităţile croate şi-au manifestat nemulţumirea faţă de hotărârea luată de guvernul sloven. 'Ar fi fost mai bine dacă ar fi construit tabere de refugiaţi, aşa cum facem noi', a declarat ministrul croat de interne Ranko Ostojic. Dar executivul de la Ljubljana a precizat deja că nu va mai construi astfel de tabere.

La rândul său, cancelarul Austriei, Werner Faymann, ţară care de asemenea intenţionează să ridice un gard la graniţa cu Slovenia, a avertizat că dacă Uniunea Europeană nu va securiza frontiera dintre Turcia şi Grecia, riscăm să vedem 'un concurs de construcţie a gardurilor în Europa' şi poate chiar incidente.

Pe de altă parte, Slovenia a început să construiască gardul de sârmă ghimpată la graniţă chiar în prima zi a summitului ce reuneşte în Malta liderii statelor UE şi pe cei ai Africii, continent de unde provin majoritatea celor peste 800.000 de migranţi ce au ajuns de la începutul anului în Europa.

×