x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SMS-urile care au răvăşit Tunisia

SMS-urile care au răvăşit Tunisia

de Sînziana Stancu    |    04 Oct 2011   •   21:00
SMS-urile care au răvăşit Tunisia

Leila Trabelsi, sotia lui Ben Ali, a complotat din exil, prin SMS-uri, cu oameni de afaceri si cu responsabili politici din tara, pentru a destabiliza Tunisia in lunile de dupa declansarea 'primaverii arabe', dezvaluie presa franceza, citand site-ul de informatii Kapitalis. Dezvaluirile au fost facute cu ocazia procesului tunisianului Samir Feriani, un inalt functionar al politiei, proces ce s-a reluat in data de 29 septembrie, in fata Tribunalului Militar din Tunisa. Atunci s-a aflat si de 'manevrele' sotiei fostului dictator tunisian, care a fugit din tara in timpul revoltelor populare, iar Tribunalul de Prima Instanta va analiza in curand acest caz.

In lunile trecute, in mai multe regiuni din Tunisia, s-au produs cu intermitenta diferite incidente, intre care incendieri, distrugeri si agresiuni, ale caror cauze nu au putut fi explicate, iar autorii au ramas necu­nos­cuti.

Totusi, in Tunisia, chiar dupa fu­ga fostului presedinte, au inceput sa cir­cule zvonuri despre un complot pus la cale din razbunare de insusi fostul cuplu prezidential cu 'acolitii' sai ramasi in tara. Serviciile secrete tunisiene anuntasera la un moment dat, dar fara sa ofere probe, ca fusesera arestati indivizi prinsi ca dadeau bani unor delincventi, incitandu-i sa semene dezordine, haos in mai multe orase.

Acum insa, avocatul lui Feriani, Samir Ben Amor, a raportat ca fosta 'Prima Doamna' a Tunisiei este 'capul' SMS-urilor prin care si-a dirijat acolitii ramasi in tara. 'Au fost trimise SMS-uri unor oameni de afaceri si responsabili politici care se afla astazi in fruntea unor partide, precum si altor persoane, pentru ca acestea sa provoace dezordine si sa impiedice tranzitia tarii catre democratie', a declarat avocatul Ben Amor.

Principalele 'directive' prevazute in plan si transmise in Tunisia de Lelia Trabelsi erau ca fidelii fostului presedinte aflati in functii-cheie sa procure arme pentru cei care urmau sa actioneze si sa provoace tot felul de incidente, aruncand din nou tara in haos. In SMS-uri se ordonau si rapiri ale unor personalitati tunisiene sau alepersoanelor apropiate condu­ca­torilor noului guvern, in scop de santaj, precum si atentate cu bomba la anumite obiective, in special sinagoga Ghriba, din Djerba, cazarma Laaouina din nordul capitalei si alte locuri publice.

×
Subiecte în articol: externe sotie sms-uri tunisia ben ali