x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Snowden cere, oficial, azil politic în Brazilia

Snowden cere, oficial, azil politic în Brazilia

02 Iun 2014   •   08:50
Snowden cere, oficial, azil politic în Brazilia

Edward Snowden, fostul consultant NSA, în prezent refugiat în Rusia, susţine că a trimis o cerere oficială de azil în Brazilia, într-un interviu acordat postului de televiziune brazilian Globo, ce a fost difuzat duminică seară.

"Dreptul meu de azil aici (în Rusia) expiră la începutul lunii august. Dacă Brazilia îmi oferă (azil), aş fi fericit să accept, mi-ar plăcea să trăiesc în Brazilia", a declarat Edward Snowden, aflat la originea unor dezvăluiri cu privire la amploarea supravegherii electronice americane pe mapamond.

Snowden, inculpat în ţara sa de origine pentru spionaj şi furt de documente secrete, şi-a exprimat deja intenţia de a se refugia în Brazilia, într-o scrisoare deschisă adresată brazilienilor.

"Când am fost blocat pe aeroportul din Moscova (după revocarea paşaportului meu american acum zece luni) am trimis o cerere de azil mai multor ţări, între care şi Brazilia. O cerere oficială", a precizat el.

Ministerul brazilian al Afacerilor Externe nu a considerat că această cerere a fost făcută într-o formă corespunzătoare, a menţionat fostul consultant al NSA.

Snowden a reiterat că nu "a oferit niciun fel de documente niciunei ţări în schimbul obţinerii de azil, întrucât acest statut trebuie acordat din raţiuni umanitare".

Fostul consultant american a adăugat că atunci când i-a fost revocat paşaportul american, el se îndrepta spre Ecuador. "Nu am ales să merg în Rusia, eram în drum spre America Latină, spre Ecuador, dar paşaportul meu a fost suspendat şi nu mi-am putut continua călătoria", a mai spus el, respingând astfel acuzaţiile Washingtonului că ar fi fost spion rus.

O campanie lansată pe Internet pentru ca Brazilia să-i acorde azil politic a acumulat peste un milion de adeziuni recent, dar Brazilia a spus că nu va răspunde la această cerere pentru că aceasta este informală.

×