x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Snowden citeşte “Crimă şi pedeapsă”, iar FBI “lucrează” la sentimente, trimiţându-i tatăl la Moscova

Snowden citeşte “Crimă şi pedeapsă”, iar FBI “lucrează” la sentimente, trimiţându-i tatăl la Moscova

de Istvan Deak    |    31 Iul 2013   •   13:54
Snowden citeşte “Crimă şi pedeapsă”, iar FBI “lucrează” la sentimente, trimiţându-i tatăl la Moscova
Sursa foto: WOLFGANG KUMM/EPA

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a încercat să-l convingă pe tatăl lui Edward Snowden, fostul colaborator al Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA), care a dezvăluit un program secret de supraveghere electronică a comunicaţiilor mondiale de către Guvernul SUA, să meargă la Moscova pentru a-şi determina fiul să se întoarcă în ţară.

A refuzat. Nu a vrut să fie instrument de presiune

Acesta a refuzat însă, pentru că nu a dorit să devină un mijloc de presiune asupra fiului său. Lon Snowden a declarat, într-un interviu pentru The Washington Post, că nu ar fi avut nimic împotriva iniţiativei, dar agenţii FBI nu-i garantau că la sosirea la Moscova vor reuşi să stabilească un contact cu fiul său. Lon Snowden a mai declarat că nu a dorit să stea în aeroport ca “instrument emoţional” în mâinile FBI pentru scoaterea fiului său din “vizuină”.

Ar vrea să meargă. Dar nu cu voia FBI

Într-un interviu acordat miercuri postului rus de televiziune Rossia-24, tatăl lui Snowden a afirmat că intenţionează să se deplaseze în Rusia, dar nu ştie când exact va avea loc această călătorie. “În condiţii corespunzătoare şi la momentul oportun, sper că voi avea ocazia să vin în Rusia”, a spus el. “Nu voi discuta această problemă cu FBI, sunt cetăţean american, sunt tatăl lui Edward Snowden şi nu am de gând să-mi cer scuze pentru aceasta. Îmi iubesc fiul, sunt mândru de el, cred că dacă voi merge în Rusia o voi face din motive legitime şi în circumstanţe potrivite”, a mai spus el.

Demersuri

Avocatul acestuia, Bruce Fein, a afirmat că o călătorie a tatălui lui Snowden la Moscova va fi organizată prin canale corespunzătoare. “Am vorbit deja cu ambasadorul Rusiei în SUA, pentru a examina modul în care putem merge la Moscova şi vom încerca să aranjăm această îtâlnire, care să fie în beneficiul tuturor. Pentru noi este important ca justiţia să triumfe”, a declarat Fein, citat de RIA Novosti.

Mulţumiri pentru Rusia

Invitat la o emisiune în direct la postul Rusia 24, Lon Snowden i-a transmis fiului său să nu-şi facă griji, să se concentreze asupra vieţii sale şi a mulţumit poporului Rusiei, lui Vladimir Putin şi Guvernului rus pentru “curaj, forţă şi convingerea” că fiul său trebuie să se afle în siguranţă, relatează Vocea Rusiei. Fostul consultant al NSA se află blocat de mai bine de o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, de când a venit de la Hong Kong. La 16 iulie, el a depus o solicitare de azil temporar în Rusia, dar Serviciul rus pentru Migraţie întârzie să-i dea un răspuns. Avocatul său, Anatoli Kucerena, a evocat, de altfel, zilele trecute, complexitatea cazului şi birocraţia.

Nu este o prioritate

Serviciul Federal de Migraţie rus (FMS) a anunţat zilele acestea că Snowden nu se poate aştepta la obţinerea cetăţeniei ruse printr-o procedură simplificată. “Nu văd nicio normă legală care să-i ofere o astfel de posibilitate”, a declarat presei şeful-adjunct al FMS, Vladimir Burov. Săptămâna trecută, Serviciul pentru Migraţie de la Moscova avertizase că acesta ar putea să rămână blocat acolo pentru o jumătate de an.

Birocraţie

Snowden este acuzat de spionaj în Statele Unite, după dezvăluirea proiectului secret de supraveghere a comunicaţiilor cu numele de cod PRISM. Filiala regională a FMS pentru Moscova va decide dacă să îi acorde sau nu azil temporar fugarului american în termen de trei luni. Dacă i se va acorda azil şi va trece prin testul de sănătate obligatoriu, Snowden are dreptul să primească un certificat-tip, ce îi va permite să părăsească aeroportul. Legile ruse nu stipulează limita de timp în care un străin fără documente poate rămâne în zona de tranzit a unui aeroport. Şeful Consiliului public de pe lângă FMS, Vladimir Voloh, declarase că Snowden ar putea rămâne în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo pentru încă o jumătate de an, dacă Serviciul va extinde luarea în considerare a cererii sale pentru alte trei luni.

Învaţă limba rusă

Între timp, dacă tot nu s-a clarificat situaţia sa, Edward Snowden a citit cu mare entuziasm romanul “Crimă şi pedeapsă” de Fiodor Dostoievski şi a cerut opera completă a celebrului istoric rus Nikolai Karamzin, informează Vocea Rusiei. Anunţul a fost făcut de avocatul fostului informatician al NSA, potrivit căruia Snowden se simte bine şi continuă să studieze limba rusă şi istoria Rusiei. Aceeaşi sursă mai informează că SUA vor publica documente legate de programul de spionaj electronic al NSA dezvăluite de Snowden. Decizia ar fi fost luată în legătură cu declaraţia directorului serviciilor americane de informaţii, James Clapper, care a anunţat că intenţionează să facă activitatea serviciilor speciale mai transparentă. Scopul acestor declasificări este ca cetăţenii să vadă procesul de obţinere a informaţiilor şi modul în care ele sunt folosite de serviciile secrete.

×
Subiecte în articol: Snowden fbi Moscova