x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şoc fiscal: Portugalia creşte TVA şi taie din lefuri

Şoc fiscal: Portugalia creşte TVA şi taie din lefuri

de Mihaela Matachita    |    13 Mai 2010   •   00:00

După Spania, Portugalia, una dintre cele mai vulnerabile ţări la contagiunea greacă, a anunţat joi noi măsuri de austeritate, axate pe creşterea impozitelor şi scăderea cheltuielilor statului în scopul reducerii deficitului bugetar la 4,6% din PIB în 2011.
Măsurile, calificate de presa lusitană drept "şoc fiscal", au eclipsat vizita Papei Benedict al XVI-lea şi au umbrit mult climatul social, sindicatele anunţând mari proteste.

Concret, premierul Jose Socrates a revenit joi asupra angajamentelor de a nu creşte impozitele şi a anunţat mărirea TVA cu un procent, la 21%. Totodată, vor scădea lefurile angajaţilor cu salarii mari din sectorul public şi vor fi îngheţate unele mari lucrări de infrastructură.

Presa relatase încă de dimineaţă că salariile vor fi reduse cu până la 1,5%, că va fi introdus un impozit extraordinar pe salarii, menajându-le însă pe cele mai mici, că vor creşte impozitele pe veniturile companiilor, că retribuţiile miniştrilor, deputaţilor, directorilor de companii de stat şi ale reprezentanţilor autorităţilor locale vor fi diminuate cu 5%.

×
Subiecte în articol: externe