x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șoc: Jurnaliști executați pe bandă rulantă

Șoc: Jurnaliști executați pe bandă rulantă

de Şerban Mihăilă    |    29 Mar 2017   •   14:53
Șoc: Jurnaliști executați pe bandă rulantă
Sursa foto: ULISES RUIZ BASURTO/EPA

La peste zece ani după ce autoritățile din Ciudad de México au declanșat războiul împotriva drogurilor, jurnalismul a devenit cea mai primejdioasă profesie din Mexic, țară desemnată de organizațiile internaționale de presă drept unul dintre cele mai periculoase locuri pentru reprezentanții mass-media. De la începutul anului, trei jurnaliști au fost executați pentru că au scris despre carteluri și crimele comise de liderii acestora.

 

Miroslava Breach, unul dintre cei mai respectați jurnaliști din statul mexican Chihuahua, a fost executată în stradă, la câteva clipe după ce și-a lăsat copilul la școală. Asasinul a lăsat la locul crimei un bilet semnat de unul dintre șefii cartelului din Juárez, Carlos Arturo „El 80” Quintana, care anunța că ziarista de la publicația „La Jornada” este ucisă, deoarece a fost „o gură spartă”. În același bilet, guvernatorul statului Chihuahua, Javier Corral Jurado, era amenințat sec: „Tu urmezi!” Breach a fost împușcată, după ce a publicat o anchetă în care arăta că Quintana a tras sforile pentru numirea soacrei sale în fruntea primăriei din localitatea Bachinivia, mituind oficialitățile guvernamentale ale statului Chihuahua de la vremea respectivă, mai exact pe fostul guvernator, Cesar Duarte Jaquez. Investigația jurnalistică a distrus planurile lui Quintana și a dus la înlocuirea coruptului Juaquez cu un nou guvernator, care a declarat război crimei organizate, scrie site-ul „Breitbart”. Quintana se află pe lista „celor mai căutați criminali”, întocmită de Departamentul de Justiție al SUA, fiind urmărit pentru trafic de droguri. Potrivit autorităților americane, cartelul din Juárez, aflat în statul Chihuahua, are un profit săptămânal de peste 200 de milioane de dolari, din care 1%  este „investit” pentru mituirea autorităților. Cartelul, unul dintre cele mai importante din Mexic, introduce frecvent mari cantități de heroină, cocaină, metanfetamină și marijuana în SUA. În același timp, membrii cartelului sunt cunoscuți pentru cruzimea lor. Ei își decapitează adversarii și le abandonează cadavrele în locuri publice pentru a băga spaima nu doar în populația locală, ci și în autorități, forțele de ordine și, nu în ultimul rând, în cartelurile rivale. Asasinarea Miroslavei Breach ridică la trei numărul jurnaliștilor uciși anul acesta, scrie „Breitbart”. În ultimii ani, diferite organizații internaționale de presă și pentru apărarea dreptului de exprimare, precum „Reporteri fără Frontiere” și „Articolul 19”, au desemnat Mexic drept una dintre cele mai periculoase țări pentru jurnaliști. 

Zece carteluri noi pentru unul distrus

La peste zece ani după ce autoritățile au declanșat războiul împotriva drogurilor, principalele carteluri au fost decapitate, iar lideri legendari ai acestora, precum „El Chapo” Guzman, au ajuns în spatele gratiilor. Cu toate acestea, crimele și violențele au rămas la cote aproape neschimbate. Mulți analiști mexicani sunt de părere că ofensiva lansată în decembrie 2006 a dezlănțuit o tragedie inutilă, soldată cu moartea a peste 100.000 de persoane și dispariția altor 30.000, cifre comparabile cu numărul de victime provocate de războaiele civile din America Centrală, din anii 80. În ultimul deceniu, luptele sângeroase pentru controlul traficului de droguri spre SUA, izbucnite între carteluri nou-apărute, nu au scăzut semnificativ, iar grupările mexicane continuă să domine piața ilicită a vânzărilor en gros de stupefiante.

 

Deși marile carteluri au fost destructurate, o serie de grupări desprinse din acestea luptă violent pentru control.

 

×
Subiecte în articol: Ciudad de Mexico