x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldatul care l-a ucis pe bin Laden: ”N-am ştiut că e el. L-am împuşcat şi am continuat curăţenia”

Soldatul care l-a ucis pe bin Laden: ”N-am ştiut că e el. L-am împuşcat şi am continuat curăţenia”

11 Sep 2012   •   12:48
Soldatul care l-a ucis pe bin Laden: ”N-am ştiut că e el. L-am împuşcat şi am continuat curăţenia”

Soldatul Matt Bissonnette, cel care l-a impuscat pe teroristul Osama bin Laden si care a scris si o carte, in ciuda obiectiilor ridicate de Pentagon, in care a descris misiunea, a furnizat mai multe detalii despre evenimentele din acea noapte, in cadrul emisiunii '60 minutes'.

Bissonnette a povestit cum trupele Seal s-au antrenat intr-o casa scara 1/1 cu cea in care se ascundea bin Laden, inainte de misiune si cum a decurs operatiunea de 'curatenie' in care soldatii au tras in terorisi fara sa puna intrebari sau sa-i someze, chiar daca nu aveau un ordin explicit de ucidere a teroristului.

"Nu am fost trimisi acolo special ca sa-l ucidem. Ordinul era ucideti-l sau capturati-l', a povestit Bissonnette in cadrul interviului cu jurnalistul Scott Pelley.

'Baietii au inceput sa urce scarile. Era liniste. In casa era intuneric bezna. Nicio lumina. Aveam ochelarii cu sistem 'night vision'. Am ajuns la etajul doi. Stiam ca Khalid, fiul lui, locuia la etajul doi. Tipul din fata mea vede un cap ca se iteste si dispare dupa un colt. Apoi sopteste, nu cu voce tare, fara sa tipe. Sopteste: 'Hei, Khalid. Khalid'. Sopteste numele lui Khalid. Nu stiam daca e Khalid sau nu. Apoi Khalid se uita inapoi, dupa peretele holului. Soldatul il impusca. Ce era in capul lui Khalid atunci? Sa se uite dupa colt... Curiozitatea a omorat pisica. L-a omorat si pe Khalid', povesteste Bissonnette.

'Apoi cineva a inceput sa traga spre voi din casa? Gloantele ieseau prin usa'?, intreaba jurnalistul Scott Pelley.

'Da. Imediat, prietenul meu care era in picioare a raspuns cu foc. Eu m-am tarat de langa usa, tragand in gol. Nu vedeai ce e dincolo. Apoi s-a lasat tacerea. Din fericire, soldatul care era cu mine, care a tras primul, stia araba. Asa ca a inceput imediat sa strige la oamenii dinauntru. Am auzit incuietoarea. Urmau sa iasa cu o vesta plina de diamita? Sa arunce o grenada? O sa iasa tragand? Usa se deschide, era o femeie cu un copil in brate, cu alti doi copii in spatele ei', povesteste Bissonnette.

'Aveai degetul pe tragaci si te uitai la femeie si la copii'..., intreaba jurnalistul.

'Da, da. Adica, tocmai se trasese spre noi. Prietenul meu care stie araba o intreaba, unde ti-e sotul, ce se intampla? Si ea zice: E mort, l-ai impuscat', spune Bissonnette.

Despre uciderea lui bin Laden

Jurnalistul: 'Khalid este mort. Omul din fata trece de el. Tu esti omul numarul 2, in spatele lui'...

Bissonnette: 'Da. Incerc sa ma uit pe langa el. Il aud cum trage doua focuri. Vad un cap - cineva iesise si se retrasese repede dintr-o camera'.

Pelley: 'Primul om vazuse pe cineva scotand capul pe usa si a tras spre el, cum a tras si dupa Khalid?

Bissonnette: Da.

Pelley: Tu ce ai facut atunci?

Bissonnette: In camera, am vazut un corp intins pe podea. Peste el erau doua femei, foarte aproape de usa. S-au uitat si au vazut primul om. El a intrat in camera, s-a infipt in cele doua femei, a luat cate una sub fiecare brat si le-a impins in perete. Asa ca, daca aveau veste cu explozibil si se aruncau in aer, explozia nu ar fi afectat restul baietilor.

Pelley: Dar l-ar fi ucis pe el?

Bissonnette: Da.

Pelley: Deci tu ai intrat in camera si ai vazut un barbat pe podea. Ce ai facut?

Bissonnette: Eu si urmatorul soldat, amandoi l-am abordat de mai multe ori si am continuat sa verificam camera.

Pelley: Cand spui ca l-ai abordat, ce vrei sa spui mai exact?

Bissonnette: Am tras.

Pelley: L-ai impuscat?

Bissonnette: Da.

Pelley: Se mai misca?

Bissonnette: Putin. Dar nu-i puteai vedea mainile. Deci putea sa aiba ceva, o grenada sau altceva la piept.

Pelley: Deci, dupa ce Osama bin Laden a fost ranit, inca mai misca. L-ai impuscat si a doua oara?

Bissonnette: De mai multe ori.

Pelley: De mai multe ori, iar soldatul din spatele tau a tras de asemenea. La momentul acela incetase sa mai miste?

Bissonnette: Da.

Pelley: L-ai recunoscut?

Bissonnette: Nu. Stii, toata lumea isi inchipuie ca am stiut cine era. Nu. Pentru noi, in clipa aia, putea fi oricine. Poate unul dintre fratii sai. Poate bodyguardul lui. Nu conta in clipa aia, am continuat sa 'curatam'.

Confirmarea uciderii

Bissonnette povesteste apoi felul in care cadavrul a fost identificat. Unul dintre superiorii sai s-a adresat femeilor si copiilor din casa.

'S-a dus unde erau femeile si copiii si a luat o fetita. Zice: "Hei, cine e asta dinauntru" Ea zice: "Osama". "Care Osama'? "Osama bin Laden."

Pelley: 'Fetita'?

Bissonnette: 'Fetita'.

Pelley: 'L-a identificat'?

Bissonnette: 'Da. Apoi a luat o femeie si a intrebat-o si pe ea. "Hei, cine e asta'? Si ea a zis: "Osama bin Laden'.

Pelley: 'Au rasunat urale printre soldati? Ati batut palma? V-ati batut pe spate'?

Bissonnette: 'Nu, nimic. Eram la munca. Eram contra timp. Asa ca am chemat ofiterul responsabil. El a venit sus. S-a uitat la cadavru. I-am raportat tot ce s-a intamplat, i-am zis sa verifice. Era inalt. Femeia a confirmat. S-a uitat si el. "OK, cred ca el e".

Bissonnette a povestit si de ce soldatii au tras fara somatie.

'Unii oameni spun ca, stii, de ce a deschis focul asa repede primul om. Stiam ca am intrat in tabara inamicilor, ca se va trage asupra noastra imediat. Langa Khalid a fost gasita o arma AK-47. Stim deja ca, daca cineva scoate capul de dupa un colt, poate avea o arma. Nu astepti sa scoata AK-ul sau sa arunce o grenada sau sa declanseze o vesta cu explozibil. Asa ca, intr-o fractiune de secunda, l-am abordat'.

Matt Bissonnette s-a retras din armata si, in ciuda obiectiilor Pentagonului, care l-a acuzat ca divulga informatii secrete, a scris o carte in care povesteste pe larg actiunea care a dus la uciderea lui bin Laden.

×
Subiecte în articol: osama bin laden matt bissonnette