x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldatul Jaruzelski - Fostul lider comunist ar putea fi retrogradat

Soldatul Jaruzelski - Fostul lider comunist ar putea fi retrogradat

de George Daniel Ripa    |    06 Feb 2007   •   00:00
Soldatul Jaruzelski - Fostul lider comunist ar putea fi retrogradat

Presedintele polonez Lech Kaczynski a anuntat ca doreste sa-i retraga gradul de general lui Wojciech Jaruzelski, autorul legii martiale din decembrie 1981, indreptata impotriva sindicatului anticomunist Solidaritatea.

Puterea de dreapta de la Varsovia continua sirul masurilor impotriva fostilor membri marcanti ai regimului comunist, ultimul vizat fiind celebrul general Wojciech Jaruzelski, cel care a impus legea martiala in 1981. Presedintele Poloniei doreste retrogradarea lui Jaruzelski de la general la soldat. "Elaborarea proiectului de lege trebuie incheiata pana la sfarsitul lunii martie", a anuntat seful de cabinet al presedintelui, declaratie ce arata graba cu care se doreste rezolvarea "problemei Jaruzelski".

LEGEA. "Degradarea si retragerea insignelor si decoratiilor autorilor legii martiale vor fi un act de dreptate", a adaugat purtatorul de cuvant al Presedintiei. Daca noua lege va trece prin legislativul polonez, Jaruzelski si ceilalti membri ai Consiliului Militar al Salvarii Nationale vor deveni simpli soldati. Acum in varsta de 81 de ani, generalul Jaruzelski a condus guvernul si Partidul Comunist Polonez in perioada 1981-1989. La sfarsitul lui martie 2006, Jaruzelski a fost inculpat pentru "crime comuniste" ce au avut loc dupa instaurarea legii martiale, iar acum risca opt ani de inchisoare. Ca o ironie a sortii, in urma cu doar cateva zile a decedat Zdzislaw Rurarz, fost ambasador polonez in Japonia, care a cerut azil politic in Statele Unite, ca protest fata de impunerea legii martiale in Polonia. Rurarz a fost condamnat la moarte de regimul comunist, decizie ce nu a fost insa ridicata pana la moartea sa.

×
Subiecte în articol: externe jaruzelski