x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Solidaritate internaţională pentru libertatea de expresie

Solidaritate internaţională pentru libertatea de expresie

de Anca Aldea    |    10 Apr 2009   •   00:00

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (IFJ) şi Organizaţia Media a Editorilor de Presă din Sud-Estul Europei (SEEMO), afiliată Institutului Internaţional de Presă (IPI) au condamnat restricţiile pe care responsabilii de la Chişinău le-au impus jurnaliştilor trimişi în Capitala Republicii Moldova pentru a relata despre situaţia post-electorală.



"Guvernul (de la Chişinău, n.r.) nu se poate aştepta ca lumea-ntreagă să creadă varianta moldovenească, de vreme ce jurnaliştii independenţi nu sunt lăsaţi să-şi facă treaba", a declarat Aidan White, secretarul general al IFJ.

SEEMO îşi exprimă dezamăgirea în legătură cu informaţia potrivit căreia la 7 aprilie 2009, un grup de jurnalişti de la Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Ziua, Realitatea TV, AP, EPA, AFP, Intact Images, NewsIn, Mediafax şi Reuters au fost opriţi la graniţa Republicii Moldova şi nu au putut pătrunde pe teritoriul acestui stat. SEEMO condamnă totodată atacul de la 9 aprilie 2009 asupra lui Constantin Rogodantev, cameraman al postului PRO TV Chişinău; precum şi privarea de libertate a jurnalistei Ievgeniia Kironaki, a cameramanului Mihai Valentin Buzduga şi a şoferului Gabriel Colac de la postul românesc de televiziune Realitatea TV.

Societatea Română de Radiodifuziune a semnalat tratamentul total inacceptabil aplicat trimişilor săi speciali, aflaţi în misiune jurnalistică în Republica Moldova, raliindu-se poziţiilor şi protestului public ale instituţiilor media româneşti care au denunţat refuzul autorităţilor de la Chişinău de a permite accesul mai multor jurnalişti pe teritoriul Moldovei, protestul radioului public fiind transmis la SEEMO şi IPI. Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Centrul pentru Jurnalism de Investigaţie pun la dispoziţia redacţiilor şi a jurnaliştilor care întâmpină probleme în Republica Moldova două numere de telefon şi două adrese de e-mail unde vor centraliza abuzurile asupra ziariştilor. Fiecare caz de abuz va fi înaintat organizaţiilor internaţionale de apărare a jurnaliştilor, Consiliului Europei, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Uniunii Europene şi mass-media din România şi din străinătate. Numerele de telefon sunt +40 7 29 997 343 şi +40 7 23 306 308, iar adresele de email: liana@mma.ro şi staff@cji.ro.

Publicaţia moldoveană Jurnal de Chişinău a publicat pe site-ul său un facsimil potrivit căruia redacţia acestui cotidian şi cea a postului de televiziune Jurnal TV au cerut azil politic în SUA, motivând că în R. Moldova "a fost declanşată o teroare fără precedent împotriva presei libere".

×
Subiecte în articol: externe