x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sondaj: Majoritatea americanilor dezaprobă reacția președintelui Trump la proteste

Sondaj: Majoritatea americanilor dezaprobă reacția președintelui Trump la proteste

03 Iun 2020   •   10:43
Sondaj: Majoritatea americanilor dezaprobă reacția președintelui Trump la proteste
Sursa foto: Hepta

Cei mai mulți americani sunt solidari cu protestele din țara lor, care au pornit de la moartea unui bărbat de culoare, al cărui deces a fost provocat de poliție. Aceștia dezaprobă reacţia preşedintelui Donald Trump la revolte, arată un sondaj de opinie dealizat de Reuters/Ipsos.

64% dintre americanii adulţi sunt solidari cu protestatari, 27% şi-au exprimat dezaprobarea şi 9% s-au declarat indecişi.

Demonstrațiile au cuprins multe orașe din SUA după ce, săptămâna trecută, un poliţist din Minneapolis a fost filmat apăsându-l cu genunchiul pe gât pe  afro-americanul George Floyd, timp de aproape nouă minute, chiar şi după ce victima a părut să îşi piardă cunoştinţa. Poliţistul este acuzat de omor.

Actualul șef de la Casa Albă a adoptat o poziţie dură faţă de proteste şi a ameninţat cu desfășurarea forțelor armate pentru a combate violenţele.

Liderul republican se află în cursa electorală, împotriva democratului Joe Biden, pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Un alt sondaj Reuters/Ipsos arată că avansul lui Biden în faţa lui Trump în rândul votanţilor înregistraţi a crescut cu 10%, cea mai mare diferenţă de când fostul vicepreşedinte a devenit, în aprilie, probabilul candidat al Partidului Democrat la Casa Albă.

47% dintre votanţi spun că îl preferă pe Biden la scrutinul din 3 noiembrie, comparativ cu 37% pentru Trump.

De două ori mai mulţi votanţi independenţi au spus că dezaprobă reacţia lui Trump la proteste. Chiar şi drintre republicani, doar 67% au afirmat că aprobă felul în care acesta a răspuns la situaţia actuală, un procent semnificativ mai mic decât nivelul de 82%, care apreciază activitatea sa la Casa Albă.

Sondajul Reuters/Ipsos privind protestele a fost realizat online, în limba engleză, în întreaga ţară, la care au răspuns 1.004 americani adulţi. Marja de eroare a sondajului este de plus/minus 4%.

La sondajul privind activitatea președintelui Trump şi alegerile din noiembrie au participat 1.113 americani adulţi şi are o marjă de eroare de 3%.

Ambele studii au fost realizate în zilele de 1-2 iunie.

×