x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sondaj scandalos: Moldovenii vor unirea cu Rusia

Sondaj scandalos: Moldovenii vor unirea cu Rusia

de Vitalie Calugareanu    |    02 Mar 2011   •   17:24

Un sondaj de opinie făcut public la Chişinău a bulversat mediul politic şi societatea civilă din Republica Moldova. Din sondaj reiese că 40% din moldoveni văd viitorul Moldovei alături de Rusia şi doar 28% pledează pentru integrarea în UE. Aceasta în condiţiile în care din sondajele precedente reieşea că aproape 70% din moldoveni pledează pentru integrarea în UE.

Sondajul realizat de Compania “CBS-AXA” pare dubios. Pe de o parte el evidenţiază o scădere a popularităţii Partidului Comuniştilor şi fortificarea poziţiilor partidelor pro-europene, iar pe de altă parte arată că 40 la sută din moldoveni ar vrea ca ţara lor să se unească cu Rusia. Mai mult, cota celor care doresc să vadă Republica Moldova în Uniunea Europeană este, potrivit acestui sondaj, de numai 28%, iar unirea cu România este dorită de numai 5% din moldoveni. Aparent, disponibilitatea moldovenilor de a vota partidele pro-europene şi dorinţa lor de a se integra în Rusia se bat cap în cap.

Invocând acest raţionament, analistul politic Petru Bogatu scrie astăzi într-un comentariu că “Sondajul prezentat de “CBS-AXA” conţine o mare doză de venin şi că este o făcătură”. Analistul scrie că “studiul CBS-AXA a fost realizat în cadrul Monitorului Euro-asiatic, finanţat de mai multe fundaţii ruseşti. Este una din multiplele acţiuni subversive dintr-un război psihologic pe care îl poartă Kremlinul împotriva Republicii Moldova”, scrie autorul care adaugă: “Moscova a împânzit teritoriul dintre Prut şi Nistru cu o puzderie de fundaţii, asociaţii şi alte organizaţii nonguvernamentale care caută, pe diferite căi, să descurajeze aici elanul european şi conştiinţa de sine românească. în fruntea acestei campanii diversioniste se află fondul "Priznanie" care, în alegerile parlamentare din noiembrie 2010, din Republica Moldova, a sprijinit Partul Comuniştilor şi alte forţe politice anti-europene şi anti-româneşti”, scrie Petru Bogatu.

La rândul său, directorul Companiei “CBS-AXA”, Ion Jigău, l-a sfătuit pe Bogatu să revadă rezultatele ultimelor alegeri parlamentare la care comuniştii pro-ruşi au adunat 39,34% din voturi. El a mai spus că sondajul nu este finanţat de nici o fundaţie rusească: “Noi înşine am finanţat acest sondaj. Dar domnul Bogatu crede în rezultatele alegerilor? în cazul acesta, dumnealui ar trebui să pună la îndoială rezultatele alegerilor, care au dat comuniştilor 40%. Oare nu corelează rezultatele sondajului nostru cu rezultatele alegerilor? Eu mă bazez pe realitate”, a spus sociologul Jigău.

Dacă analizăm datele publicate pe site-ul www.euroasiamonitor.org care ar fi finanţat, potrivit lui Petru Bogatu, de mai multe fundaţii ruseşti, observăm că în ultimii 3 ani, în Republica Moldova a scăzut atât numărul celor care doresc integrarea cu Rusia, cât şi numărul euro-simpatizanţilor în favoarea celor care doresc o Moldovă independentă. Astfel, în 2008, pentru unirea cu Rusia pledau 46% din moldoveni, pentru UE – 32% şi pentru o Moldovă independentă – 14%. în anul 2009, cota celor care doreau unirea Moldovei cu Rusia a scăzut până la 45%, a celor care pledau pentru aderarea Moldovei la UE a scăzut până la 29%, în timp ce cota celor care doresc o Moldovă independentă a crescut până la 19%. Acum, în 2011, cifrele sunt: de 40% în favoarea Rusiei, 28% - în favoarea UE şi 28% din moldoveni vor ca ţara să rămână independentă.

Totuşi, aceste date diferă substanţial de rezultatele sondajelor “Barometrul de Opinie Publică” lansate până acum. în cadrul acestor sondaje cetăţenii erau invitaţi să răspundă dacă ar vota la un eventual referendum pentru sau împotriva aderării Moldovei la UE. Conform rezultatelor acestor sondaje, numărul euro-simpatizanţilor moldoveni este în creştere şi se apropie de 70%.

Sondajul făcut public de “CBS-AXA” conţine şi o măsurătoare a tendinţei de vot a cetăţenilor moldoveni după reeditarea actualei coaliţii de guvernare. Deşi îl scoate pe liderul PLDM, premierul Vlad Filat, pe prima poziţie în topul celor mai populari politicieni (urmat de comunistul Vladimir Voronin şi democratul Marian Lupu), sondajul păstrează, în mod suspect, cota de popularitate a Partidul Democrat la nivelul de dinaintea alegerilor (12%), deşi, în perioada care s-a scurs de la scrutin, acest partid nu a ieşit nici o zi din scandaluri mediatice. “Ceea ce este surprinzător este scorul pe care l-a obţinut Partidul Democrat în acest sondaj. în condiţiile în care ai o volatilitate de public şi un scandal mediatic care asociază imaginea unui controversat om de afaceri (Vlad Plahotniuk – n.n.) cu imaginea partidului – este cel puţin surprinzător că imaginea partidului rezistă cu acest scor”, a menţionat uimit sociologul român Dan Dungaciu.

De menţionat, în context, că directorul companiei care a realizat sondajul, Ion Jigău, este membru al Biroului politic executiv al Partidului Democrat.

Potrivit sondajul “CBS-AXA”, dacă duminica viitoare ar fi organizate noi alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor ar obţine 29% din voturi, urmat de Partidul Liberal Democrat cu 24%. Partidul Democrat ar acumula 12% şi Partidul Liberal – 6%. Sondajul arată că Partidul Comuniştilor este singa formaţiune politică parlamentară a cărui popularitate a scăzut. Exprimate în mandate de deputat, PCRM ar acumula 37 de mandate, PLDM – 32, PD – 19 mandate şi PL – 13 mandate. Astfel, partidele necomuniste ar aduna împreună 64 de mandate, iar PCRM – 37 de mandate de deputat. Marja de eroare a sondajului este de +/-3%.

×