x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soros: UE se poate rupe, ca URSS

Soros: UE se poate rupe, ca URSS

13 Feb 2019   •   10:42
Soros: UE se poate rupe, ca URSS

Investitorul miliardar şi militantul politic liberal George Soros a lansat un apel către Europa să se „trezească” şi să realizeze „amploarea ameninţării” cu care se confruntă din partea celor pe care el îi consideră inamicii ei, atât în plan intern, cât şi în plan extern, relatează CNBC.

Europa „se îndreaptă cu ochii închişi spre neant”, avertizează Soros, într-un articol publicat luni de portalul „Project Syndicate”, cerându-le „popoarelor Europei să se trezească înainte să fie prea târziu”. „Dacă nu se trezesc, Uniunea Europeană va avea soarta Uniunii Sovietice în 1991”, afirmă Soros, într-o aluzie la destrămarea URSS şi căderea comunismului. UE trece printr-un moment „revoluţionar”, al cărui rezultat este „foarte incert”, şi, mai rău, nici liderii Europei şi nici cetăţenii de rând nu apreciază acest lucru, explică miliardarul american de origine ungară. „Actuala conducere aminteşte de politburo (principalul comitet de decizie al Uniunii Sovietice) la căderea URSS, continuă să dea ukazuri (decrete) ca şi cum ar mai avea vreo relevanţă”, consideră Soros. „Din păcate, forţele antieuropene se vor bucura de un avantaj competitiv la scrutinul pentru PE din mai multe motive, între care sistemul partinic învechit din majoritatea ţărilor europene, imposibilitatea practică de a modifica tratatul şi lipsa instrumentelor legale pentru disciplinarea statelor membre care încalcă principiile fondatoare ale UE”, susține Soros.

Soros a publicat articolul intitulat „Europa, te rog, trezeşte-te!” într-un context în care se apropie alegerile pentru Parlamentul European, la care sunt aşteptate rezultate bune pentru partidele antisistem şi eurosceptice.

 

 

 

 

 

×