x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soţia unui fost lider comunist chinez - condamnată la moarte pentru crimă

Soţia unui fost lider comunist chinez - condamnată la moarte pentru crimă

de Mediafax    |    20 Aug 2012   •   08:10
Soţia unui fost lider comunist chinez - condamnată la moarte pentru crimă

Chinezoaica Gu Kailai, sotia unui lider comunist destituit, a fost condamnata luni la pedeapsa cu moartea cu suspendare pentru asasinarea unui britanic, o crima care a fost sursa unui scandal ce a zguduit partidul comunist aflat la putere in China, informeaza Mediafax, care citeaza AFP.

Verdictul impotriva sotiei lui Bo Xilai, multa vreme considerat favorit pentru cele mai importante functii din China, a fost dat de un tribunal din orasul estic Hefei.

Ea a fost condamnata la pedeapsa capitala cu o suspendare de doi ani, o sentinta care in China este comutata automat in inchisoare pe viata cu o perioada de executare de 25 de ani daca detinutul nu comite o noua crima.

"Respectam aceasta decizie", a comentat He Zhengsheng, un avocat al victimei, Neil Heywood, un apropiat al familiei Bo inainte ca relatiile lor sa se deterioreze.

La scurt timp dupa anuntarea verdictului, Londra a salutat organizarea procesului lui Gu Kailai.

Gu Kailai, in varsta de 53 de ani, a fost judecata la 9 august, in cadrul unei singure zi de dezbateri, la incheierea carora a inceput deliberarea.

Zhang Xiaojun, un angajat al familiei Bo acuzat ca a asistat-o pe Gu in actiunea ei criminala, a fost si el condamnat la noua ani de inchisoare.

In cadrul audierii, sotia lui Bo Xilai nu a contestat ca i-a oferit o bautura letala lui Neil Heywood. Asasinatul a avut loc intr-o seara de noiembrie in 2011, intr-un hotel de lux din Chongqing.

Explicand ca a suferit o depresie si a trait un "cosmar", acuzata a declarat ca acest "caz a provocat importante prejudicii Partidului si tarii", asumandu-si responsabilitatea pentru ele.

"Voi accepta si voi infrunta cu seninatate verdictul", a adaugat ea.

Dezbaterile, la care presa straina nu a putut asista, au ilustrat machiavelismul lui Gu si sangele rece de care a dat dovada ea in asasinat. Aceasta mai ales in modul in care a pregatit cu grija o solutie pe baza de cianura pe care a adus-o cu ceaiul si vinul in camera lui Heywood.

In timp ce britanicul era beat, si pe punctul de a vomita si statea intins in pat, ea s-a asezat la capul lui si i-a turnat lichidul letal in gura, vorbindu-i.

Acest proces se inscrie in cadrul unuia dintre cele mai rasunatoare cazuri de coruptie din ultimele decenii din China.

Amestecand bani, crima si politica, scandalul a dezvaluit diviziunile din cadrul Partidului, in timp ce acesta vrea sa afiseze o imagine de unitate in apropierea celui de-al XVIII-lea Congres din octombrie, marcat de venirea unei noi generatii de lideri.

×
Subiecte în articol: partid China crima comunism