x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soţul Iuliei Timoşenko a cerut azil politic în Cehia

Soţul Iuliei Timoşenko a cerut azil politic în Cehia

06 Ian 2012   •   08:48
Soţul Iuliei Timoşenko a cerut azil politic în Cehia

Aleksandr Timosenko, sotul fostului premier ucrainean Iulia Timosenko, se afla de la sfarsitul anului trecut in Cehia, unde a si cerut azil politic.

Cel mai probabil, autoritatile de la Praga vor raspunde favorabil la cererea de azil al lui Aleksandr Timosenko, un om de afaceri de 51 de ani, scrie ziarul ceh Pravo, potrivit Agerpres. "Este de asteptat ca Timosenko sa primeasca azil in Cehia, desi aceasta va duce la racirea relatiilor dintre Praga si Kiev", noteaza cotidianul ceh, care precizeaza ca sotul Iuliei Timosenko a depus o cerere in acest sens la sfarsitul anului trecut.

Problema azilului pentru Timosenko a facut obiectul discutiilor purtate in ajun de ministrii cehi de externe si interne Karel Schwarzenberg, respectiv Jan Kubice. "Noi nu comentam niciodata cu privire la procedura legata de azilul politic si nu o vom face nici de aceasta data", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului de Interne, Pavel Novak.

Iulia Timosenko, fosta sefa a executivului de la Kiev, a fost condamnata in octombrie 2011 la sapte ani de inchisoare sub acuzatia de depasire a prerogativelor in semnarea contractelor de import si tranzit de gaze din Rusia in iarna anului 2009, considerate dezavantajoase pentru Ucraina. La sfarsitul lunii decembrie, ea a fost transferata la inchisoarea de femei din Kacianovka, regiunea Harkov, 480 km distanta de Kiev. (V.M.)

×