x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania a violat drepturile politice ale lui Puigdemont, se arată într-un document

Spania a violat drepturile politice ale lui Puigdemont, se arată într-un document

02 Mar 2018   •   13:37
Spania a violat drepturile politice ale lui Puigdemont, se arată într-un document

Spania i-a violat lui Carles Puigdemont dreptul de a participa în viața politică, fiind forțat să trăiască în exil în Belgia, potrivit avizului avocatului său de la Comitetul ONU pentru drepturile omului, scrie The Guardian.

Un document de 37 de pagini, trimis în această săptămână, acuză guvernul spaniol de „incriminarea” mișcării de independență prin inițierea unei „represiuni” care a condus la închiderea foștilor miniștrii.

Acuzațiile au venit după ce Carles Puigdemont a anunțat că abandonează încercarea de a reveni în funcția de președinte al Catalonie și că îl va susține pe Jordi Sanchez pentru această funcție, membru al patridului Împreună pentru Catalonia și fost lider al Adunării Naționale Catalane.

Plângerea adresată ONU face parte dintr-o serie de inițiative legale ale campaniei pro-independență care urmărește să aducă Spania în tribunalele internaționale.

Documentele semnate de Puigdemont susțin, de asemenea, că dreptul său privind libertatea de asociere și de întrunire, precum și libertatea de opinie și exprimare au fost ilegal suprimate, încălcând astfel declarația universală a drepturilor omului și convenția internațională privind drepturile civile și politice.

„Seria de demersuri luate de executivul spaniol și de autoritățile judiciare i-au făcut imposibil să-și îndeplinească atribuțiile și reponsabilitățile în calitate de președinte ales în mod democratic în Catalonia”, se arată în document.

 

×