x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania este „gata să discute” un pact fiscal cu Catalonia

Spania este „gata să discute” un pact fiscal cu Catalonia

21 Noi 2017   •   10:24
Spania este „gata să discute” un pact fiscal cu Catalonia

Madridul oferă Cataloniei putere pentru a colecta și administra propriile taxe, asemănător cu sistemul de care se bucura Țara Bascilor, într-o încercare de a dezamorsa criza instaurată în urma referendumului ilegal pentru independența Cataloniei, notează The Guardian.

Surse din guvernul Spaniei au delcarat pentru The Guardian că deși rămân în continuare opoziții intense, există o dorință reînnoită de a dechide discuții privind un nou pact fiscal, care va oferi Cataloniei un mai mare control aspura finanțelor sale.

„Dacă cer un pact fiscal, suntem gata să-l discutăm.”, a spus una dintre surse. „Țara Bascilor (nordul Spaniei) și Navarra colectează propriile taxe. Au propriul lor sistem, există o întâlnire între Țara Bascilor și guvernul central și ei decid cu cât contribuie la politica externă și la apărare. Este negociabil. La fiecare cinci ani. Suntem deschiși să discutăm asta, deoarece constituția Spaniei stabilește, de asemenea, solidaritate (între regiunile Spaniei).”

Un pact fiscal a fost propus în 2012 de către președintele, de atunci, al Cataloniei, Artur Mas, însă guvernul Spaniei a blocat mișcarea, pe baza îngrijorărilor că va fi destabilizator la acel moment, când Spania părea să fie în pericol economic.

 

×