x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania. Inaki Urdangarin, cumantul regelui, termen de cinci zile pentru a se preda

Spania. Inaki Urdangarin, cumantul regelui, termen de cinci zile pentru a se preda

13 Iun 2018   •   16:20
Spania. Inaki Urdangarin, cumantul regelui, termen de cinci zile pentru a se preda

Justiţia spaniolă i-a acordat un termen de cinci zile lui Ińaki Urdangarin, cumnatul regelui Felipe al VI-lea, pentru a se preda la închisoare după ce, marţi, a fost condamnat la 5 ani şi 10 luni de închisoare pentru acuzaţii de corupţie, transmit AFP şi Reuters, citând o sursă judiciară şi presa iberică. 

Fostul handbalist, medaliat de două ori cu bronz la Jocurile Olimpice, poate înainta recurs la Curtea Constituţională pentru a încerca să suspende aplicarea pedepsei, dar, potrivit jurisprudenţei acestei instanţe, suspendarea este acordată doar pentru pedepse mai mici de 5 ani. 

Ińaki Urdangarin a sosit miercuri dimineaţă din Elveţia, unde trăieşte împreună cu soţia sa, infanta Cristina, şi cei patru copii ai lor. El s-a prezentat la tribunalul din Palma de Mallorca, unde a fost întâmpinat de zeci de jurnalişti, dar şi de oameni care i-au strigat 'Hoţule'. 

Acelaşi tribunal l-a condamnat pe Urdangarin (50 de ani) în primă instanţă, în februarie 2017, la 6 ani şi 3 luni de închisoare pentru deturnarea, între 2004 şi 2006, împreună cu un asociat, a mai multe milioane de euro din subvenţii acordate fundaţiei Noos, al cărei preşedinte era. 

Marţi, Tribunalul Suprem din Madrid a confirmat condamnarea sa pentru deturnare de fonduri publice, fraudă fiscală şi trafic de influenţă, dar l-a achitat la acuzaţiile de fals şi uz de fals, ceea ce explică reducerea cu cinci luni a pedepsei. 

Ancheta a demarat la începutul anilor 2010, când Spania se adâncea în criză economică. 

Acest scandal, împreună cu altele care l-au implicat pe suveranul de atunci, Juan Carlos al II-lea, au pătat grav imaginea monarhiei spaniole şi au grăbit abdicarea regelui în favoarea fiului lui, Felipe, în iunie 2014.

AGERPRES

×