x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania indulceste procedura imigrarii

Spania indulceste procedura imigrarii

20 Apr 2005   •   00:00

Imigrantii vor putea depune un document care sa dovedeasca rezidenta imigrantului inainte de 8 august 2004.

  • de CRISTIAN PETRU, ANA-MARIA LUCA
  • ROMANI IN LUME
  • Regularizare fara "empadronamiento"



    INGHESUIALA. Spaniolii se asteapta ca birourile de regularizare sa fie luate cu asalt in urmatoarele trei saptamani
    Romanii din Spania isi vor putea depune actele pentru regularizare chiar daca nu au certificatul de "empadronamiento", adica declaratia de intentie pe care trebuie sa o dea strainii la sosirea in Spania.

    Primariile spaniole sunt cele care decid ce tipuri de documente alternative sunt considerate valabile pentru a demonstra ca muncitorul imigrant se afla in Spania dinainte de 8 august 2004, asa cum cere legea spaniola a strainilor pentru procesul de regularizare, care a inceput la 7 februarie si se va incheia pe 5 mai 2005. La centrele de depunere, imigrantii vor putea aduce adeverinte de "empadronamiento por omision", un document public care poate sa dovedeasca rezidenta imigrantului in municipiu dinainte de 8 august 2004. Autoritatile spaniole au precizat ca aceasta noua facilitate ii va ajuta in primul rand pe romani, cei mai multi imigranti ilegali, ale caror asociatii au propus flexibilizarea regulamentului.

    ACTELE NECESARE. Documentele necesare pentru a dovedi sedere in Spania sunt pasaportul, un document care sa dovedeasca detinerea unei locuinte (un act de proprietate, contract de inchiriere si original si copie a unei facturi la apa sau telefon). Alte documente acceptate ar putea fi carnetul de sanatate (tarjeta sanitaria), dovada deschiderii unui cont bancar, vize de intrare in Spania, adeverinte de participare in programe de ajutor social, adeverinte de scolarizare a copiilor. Chiar si pe baza ordinelor de expulzare se pot elibera adeverinte de sedere.

    PRELUNGIRE REFUZATA. Imigrantii spun ca decizia a venit tarziu, dar era necesara, mai ales ca asociatiile incearca inca de la inceperea procesului, in februarie, sa obtina acest lucru. Guvernul spaniol a aprobat saptamana trecuta noua reglementare. Asa ca luni, 18 aprilie, ziarele spaniole scriau ca toate centrele de depunere a cererilor de regularizare erau supraaglomerate de imigranti. Asociatiile care apara drepturile imigrantilor au cerut si prelungirea termenului de depunere a actelor cu 60 de zile tocmai pentru ca respectivele centre s-au aglomerat atat de mult, dar ministrul Muncii, Jesus Caldera, a decis ca nu este cazul sa prelungeasca procesul de regularizare, desi numarul celor care au depus actele este la jumatatea asteptarilor spaniolilor. Doar 400.000 de imigranti au decis sa-si legalizeze situatia.

    NUMARUL NU E IMPORTANT. Caldera a comparat aglomeratia de zilele trecute cu cea din primele zile ale procesului de regularizare, cand imigrantii s-au inghesuit la consulate pentru a-si obtine cazierele. Dar, a spus el, problema s-a rezolvat cu repeziciune. De asemenea, pe Caldera nu-l ingrijoreaza numarul scazut de cereri. "Cele 800.000 de persoane despre care se credea la inceput ca vor beneficia de procesul de regularizare reprezentau doar un calcul facut pe baza declaratiilor imigrantilor la sosirea in Spania. Cu cei aproape 400.000 de imigranti care au depus cereri pana acum si tinand cont de o presupusa accelerare a procesului in cele trei saptamani ramase cred ca vom ajunge aproape de numarul maxim", a spus Caldera.

    O GLUMA
    Posibilitatea de a primi o adeverinta de la Primarie in urma prezentarii unui ordin de deportare nedus la indeplinire a ridicat probleme din partea politistilor. Reprezentantii Confederatiei Politistilor au spus ca autoritatile isi bat joc de ei si de munca lor daca un ordin de expulzare serveste acum pentru legalizarea unui imigrant. "Caldera nu e in toate mintile! E singurul care putea transforma ordine de expulzare in permise de rezidenta", a spus purtatorul de cuvant al sindicatului, Rodrigo Gavilan.

    INAPOI IN TARA
    Ambasadorul Romaniei in Spania, Stelian Oancea, a declarat zilele trecute ca majoritatea romanilor ar putea sa se intoarca in Romania o data cu intrarea in Uniunea Europeana. "Exista mai multe teorii in aceasta privinta. Una ar spune ca majoritatea imigrantilor romani se va intoarce in tara. Dar mai sunt cei care si-au intemeiat o familie aici si care, cel mai probabil, vor ramane." El a mai spus ca-i va avertiza pe romani ca nu pot sa mai mearga in Spania fara un contract de munca.

    LINK-URI UTILE
    ×
    Subiecte în articol: diaspora Spania regularizare