x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania infractorilor

Spania infractorilor

de Anca Alexe    |    Costin Anghel    |    06 Oct 2005   •   00:00
Spania infractorilor

Romanii isi vad linistiti de infractiuni in Spania: comit fraude pe Internet, isi sechestreaza compatriotii sau fura electronice.

Autoritatile judiciare spaniole au pe rol un caz halucinant. Patru romani au obligat timp de doi ani mai multi compatrioti sa lanseze pe Internet licitatii false. Daca acestia refuzau, cei patru se foloseau de arme albe sau trageau in ei cu pusti cu aer comprimat pentru a-i "cuminti".

Romanii isi vad linistiti de infractiuni in Spania. Unii comit fraude pe Internet sau isi sechestreaza compatriotii.

PUSCA-I DE BAZA. Presa spaniola relata zilele acestea despre ultimul dosar "cu greutate" in care sunt implicati romani imigrati pe taramuri iberice. In editia online a publicatiei Panorama-Actual este relatat cazul romanilor judecati in cadrul Sectiei a V-a a Tribunalului din Valencia. Saptamana trecuta a inceput un proces contra a patru cetateni romani. Laurentiu C.S., Madalina Estefania R., Marian R. si Ecaterina V.C. sunt acuzati ca au batut, sechestrat si obligat cinci compatrioti sa participe la licitatii pe Internet. Ei mai sunt acuzati si ca au tras cu o pusca cu aer comprimat in romanii pe care ii sechestrasera. Potrivit unor surse din cadrul Tribunalului citate de presa spaniola, procesul va fi suspendat o scurta perioada de timp si va reincepe cu marturiile unor martori protejati si ale unor politisti care au lucrat la dosar.

ANI GREI DE PUSCARIE. Procurorul public ii acuza pe cei patru romani de crime impotriva drepturilor muncitorilor si de cinci sechestrari de persoane. Laurentiu C.S. este acuzat de falsificarea unor documente fiscale si de vatamari corporale asupra a patru victime. Madalina E.R. este si ea acuzata ca i-a batut de doua ori pe romanii sechestrati. Acelasi gen de acuzatii a fost formulat si impotriva celorlalti doi inculpati. Acuzarea cere 23 de ani de inchisoare pentru Laurentiu C., 15 ani pentru Madalina E.R. si cate 9 ani pentru Marian R. si Ecaterina V.C.

PLASA ROMANEASCA. Conform datelor prezente la dosar, cei patru romani aflati in boxa acuzatilor nu au antecedente penale sau dosare de sedere ilegala in Spania. Activitatea lor infractionala s-a desfasurat cu precadere in 2003-2004. Ei au ademenit cele cinci victime in Spania cu promisiunea oferirii unor locuri de munca intr-o tara straina, in speta Spania.

O data ce oamenii au ajuns in Spania, cei patru i-au sechestrat intr-o cladire de pe Bulevardul Saler din Valencia. Celor cinci victime nu li s-au oferit permise de munca sau asigurari medicale. Principala ocupatie a celor cinci romani a devenit deschiderea unor licitatii fictive pe Internet. Pentru a fi siguri ca romanii sechestrati nu vor incerca sa fuga sau sa anunte autoritatile despre situatia in care se aflau, infractorii le-au retinut acestora pasapoartele. Reteaua mai avea o metoda de intimidare: aceea de a le aplica lovituri dure victimelor. Romanii sechestrati au scapat de agresori in iulie 2004. Atunci, unul din judecatorii Tribunalului din Valencia a oferit un mandat de perchezitie in casa romanilor agresori. Politistii au intrat in imobil, i-au arestat pe agresori si au eliberat cele cinci victime.

TRATAMENTE INUMANE. In perioada in care au fost sechestrate, cele cinci victime au fost supuse unor tipuri diferite de agresiuni. Unul dintre ei, cunoscut in dosar ca Martorul 2, a fost lovit in mai multe ocazii, incepand cu luna martie 2003. Victima era supusa unor batai grave. Infractorii il loveau pe roman cu pumnii si picioarele, cat si cu diverse obiecte contondente. Capul retelei, Laurentiu, l-a taiat pe piept si la cap cu un cutit pentru a fi sigur de obedienta victimei.

Martorul 3 a fost supus aceluiasi tratament inuman si degradant. El a fost batut pe parcursul a patru luni de toti cei patru romani acuzati in dosar. Potrivit procurorului, cel de-al patrulea martor a fost sechestrat timp de sase luni. In tot acest timp, Laurentiu si Madalina i-au aplicat pedepse corporale dese, totul culminand cu impuscarea sa in genunchi cu o pusca cu aer comprimat. In urma acestui incident violent, victima a ramas cu o cicatrice de cativa centimetri.

UN MARTOR ARESTAT. Cea de-a cincea a fost sechestrata sapte luni. In marturia sa in fata instantei, acest martor ii acuza pe trei dintre cei patru rapitori de batai repetate. Singurul pe care nu-l acuza este capul bandei, Laurentiu. Chiar daca nu l-a batut, seful retelei l-a impuscat si pe el cu pusca cu aer comprimat in picioare, incheieturi si zona lombara. In urma acestor agresiuni, victima s-a ales cu numeroase cicatrice.

Ultimul martor, al saselea, a fost lovit cu picioarele si cu pumnii de Madalina Estefania. Potrivit autoritatilor, aceasta l-a lovit in cap si la gat cu catarama unei curele si i-a cauzat multiple leziuni. Aceasta persoana, care a fost retinuta sub acuzatii nedezvaluite publicului de catre autoritati, a fost lovita si de principalul acuzat, Laurentiu. In momentul in care a fost prins, Laurentiu detinea asupra lui un pasaport fals.

DECLARATIE. Angela Placintar, presedinta Asociatiei Tarilor Est Europene in Castellon, ne-a declarat, la randul ei, ca "politia locala nu actioneaza corespunzator. Noi stim ca acesta nu este singurul caz in randul imigrantilor romani din Spania. Conationalii nostri comit tot timpul infractiuni. Si unele sunt descoperite dupa foarte mult timp.

Autoritatile locale spun ca nu pot face nimic, pentru ca trebuie sa prinda toata banda, nu unul cate unul. Iar in presa spaniola sa stiti ca nu se exagereaza cu nimic. Exact ceea ce spun ei, presa si autoritatile, asta fac romanii. Daca acasa, in Romania, nu au facut lucruri urate, odata ajunsi pe teritoriul Spaniei racoleaza alti compatrioti si trec la fapte. Nu conteaza ca e vorba de furturi din magazin, de falsificat carduri sau de condus retele de prostitutie".

MINORII NU POT FI EDUCATI
In Barcelona, numarul minorilor arestati a crescut cu 22%. Tot aici, traieste o minora care in primele opt luni ale anului a fost retinuta de politie de 30 de ori. O prietena de-a ei, in varsta de 14 ani, a fost trimisa la centrele de minori de 83 de ori in aceeasi perioada a anului pentru tentative de comitere a diferite infractiuni. Numai pana in luna august s-au inregistrat 1.300 de cazuri de plasament in centrele pentru minori. Numarul este mai crescut fata de anul 2004, cand s-au inregistrat 1.064 de cazuri. Aceasta crestere de 22% nu face altceva decat sa reflecte o problema tot mai des intalnita pe strazile Barcelonei. Numarul minorilor romani fara scolarizare si care comit delicte pe strazi din ordinul familiilor din care provin a crescut considerabil. Alaturi de romani sunt marocanii. Din cei 1.300 de "mici delicventi", 900 au varste intre 14 si 18 ani. Cei mai multi sunt spanioli, iar cifra lor ajunge la 382. Pe locul doi sunt conationalii nostri cu 164, iar pe locul trei sunt marocanii cu 144 de cazuri. Paco Ferre, reprezentantul Autoritatilor, spune ca "minorii romani care nu au depasit varsta de 14 ani nu pot fi adusi in fata legii si, pentru ca au familie, nu pot fi plasati nici la centrele reeducationale." Cand prinzi cate un astfel de grup pe strada, cei de 14 ani ridica mana sus si striga: "Sunt vinovat!". Cunosc bine legislatia si stiu ca nu li se poate face nimic. Legislatia nu le permite ofiterilor de politie decat sa continue cu arestarile, si acestea inutile atunci cand vine vorba de minori. Mossos d’Esquadra, politia regiunii Barcelona, a inceput o actiune de investigare a parintilor acestor minori delicventi pentru a putea demonstra in fata judecatorilor ca isi obliga copiii sa comita infractiuni pe strazile orasului.
×
Subiecte în articol: diaspora romani Spania laurentiu