x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania: N-ai bani de rată? Predă casa şi scapi de datorii!

Spania: N-ai bani de rată? Predă casa şi scapi de datorii!

de Marina Constantinoiu    |    23 Feb 2012   •   21:00
Spania: N-ai bani de rată? Predă casa şi scapi de datorii!

Masura, anuntata de ministrul Economiei, Luis de Guindos, ar putea fi aplicata familiilor aflate in situatii precare, cu toti membrii in somaj, in pragul excluziunii, fara patrimoniu si fara venituri, relateaza corespondentii la Madrid ai Radio Romania Actualitati si Agerpres. Solutia ar servi familiilor spaniole afectate, in sensul in care acestea ar putea preda locuinta bancii la care au facut creditul ipotecar, fara sa ramana cu datorii.

In mod obisnuit, familiile care nu mai pot plati creditele ipotecare raman cu datorii, si dupa evacuare si predarea locuintei, iar in unele cazuri aceste datorii cresc din cauza cheltuielilor de judecata. Platforma afectatilor de ipoteci a transmis un comunicat in care avertizeaza ca sute de mii de familii au suferit deja efectele legii spaniole, care permite renuntarea la locuinta ipotecata in favoarea bancii, dar care, din cauza supraevaluarilor din timpul boomului imobiliar, nu acopera datoria contractata. Astfel, familiile evacuate au ramas si fara casa, si cu datorii pe viata la banci.

Tot bancile castiga?
Desi ministrul Economiei a spus ca masura este gandita pentru familiile aflate in situatii precare, in somaj, fara venituri si fara proprietati, asociatiile se tem ca partea avantajata din aceasta chestiune va fi sectorul bancar, care, in schimbul acestei modificari a legislatiei, ar primi sti­mulente financiare din partea statului. Ministrul Economiei a mai propus un cod de bune practici pentru banci, prin care sa fie prelungita perioada in care persoanele executate silit sa poata sa ramana in locuinta timp de doi ani, in schimbul platii unei sume negociate cu banca.

'Este o realitate ca locuinta pe care ar preda-o aceste familii este unicul bun pe care il au', a recunoscut ministrul la interpelarea formulata de cate un deputat de stanga. O data cu propunerea facuta, ministrul spaniol a precizat ca masurile vor fi luate cu toate prevederile legale care sa impiedice fraude in aplicarea lor.

In conditiile in care Spania numara peste 1,5 milioane de gospodarii in care toti membrii nucleului familial sunt in somaj, iar de la inceputul crizei au avut loc aproximativ 350.000 de evacuari (potrivit datelor furnizate de o platforma a persoanelor afectate de neplata ipotecilor), masurile anuntate de ministrul spaniol al Economiei sunt o noutate. Cel mai recent, la sfarsitul lunii iunie a anului trecut, anteriorul Guvern socialist aducea in fata Legislativului o propunere legislativa (aprobata ulterior) care urmarea sporirea protectiei persoanelor care nu-si mai pot plati creditele ipotecare.

In proiectul respectiv era inclusa propunerea de crestere cu 50% a sumei din salariu ce nu poate fi poprita in procesele de executie ipotecara si cu inca 30% pentru fiecare membru al familiei care nu are venituri proprii. Concret, masura prevedea ca veniturile mai mici de 961 de euro pentru persoanele fara rude in intretinere si respectiv 1.350 de euro pentru cele care au rude in intretinere, fara ve­nituri, sa nu poata fi poprite de banci, in cazul neplatii unui credit ipotecar. Anterior, limita ce nu putea fi poprita era de 641 de euro.

×
Subiecte în articol: externe