x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania: Rămăşiţele pământeşti ale dictatorului Franco vor putea fi deshumate şi mutate în alt loc

Spania: Rămăşiţele pământeşti ale dictatorului Franco vor putea fi deshumate şi mutate în alt loc

de Marina Constantinoiu    |    29 Noi 2011   •   12:55
Spania: Rămăşiţele pământeşti ale dictatorului Franco vor putea fi deshumate şi mutate în alt loc

Comisia de experti mandatata de Guvernul socialist spaniol a recomandat, marti, exhumarea ramasitelor pamantesti ale dictatorului Francisco Franco (decedat la 20 noiembrie 1975) aflate in mausoleul Valle de los Caidos si mutarea lor acolo unde va dori familia acestuia sau unde considera autoritatile ca poate fi gasit un loc, relateaza AFP.

Valle de los Caidos este mausoleul construit de Franco in anii '40 si '50 ai secolului trecut, in memoria mortilor din timpul razboiului civil.

Comisia mentionata a ajuns la aceasta concluzie aratand ca trebuie lasate deoparte conotatiile ideologice si politice si a amintit faptul ca Valle de los Caidos a fost initial ridicat in memoria victimelor razboiului civil spaniol (1936-1939), iar dictatorul nu a murit in timpul conflagratiei (ci in 1975 - n.r.). Pentru mutarea ramasitelor dictatorului Francisco Franco, expertii recomanda Guvernului un consens parlamentar foarte amplu, si negocieri cu Biserica, pentru autorizatia necesara.

Mausoleul dictatorului Francisco Franco din Valle de los Caidos a fost construit prin munca silnica a 20.000 de republicani, in anii '40 si '50, si aici sunt ingropati multi dintre cei care au murit in timpul razboiului civil. Tot acolo au fost ulterior ingropati dictatorul, dar si victimele razboiului din ambele tabere, intrucat din anii '60 obiectivele monumentului s-au orientat de altfel si catre o viziune pacifista, de reconciliere intre fostii inamici.

Valle de los Caidos ramane insa un loc de controverse si dispute aprinse in diferite parti ale societatii spaniole. Este considerata cea mai mare groapa comuna din Spania, iar abia in 2010, Guvernul spaniol a anuntat ca stie cate persoane sunt ingropate aici: 33.832; dintre acestea, numai 21.423 au fost identificate. Obiectivul Guvernului socialist, care paraseste puterea in decembrie, in urma legislativelor la care socialistii au fost infranti, este de a face din acest mausoleu construit in timpul dictaturii in loc neutru, in memoria tuturor victimelor dictaturii franchiste.

×