x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania. Referendum privind independenţa regiunii Catalonia

Spania. Referendum privind independenţa regiunii Catalonia

23 Sep 2014   •   22:44
Spania. Referendum privind independenţa regiunii Catalonia
Sursa foto: Spania. Referendum privind independenţa regiunii Catalonia

Guvernul naţionalist catalan a anunţat marţi că va convoca ''în această săptămână'' referendumul privind independenţa regiunii Catalonia (nord-estul Spaniei) pentru data de 9 noiembrie, în pofida opoziţiei Madridului, dar că nu va convoca alegeri anticipate, relatează AFP.

În încercarea de a evita opoziţia din partea guvernului central spaniol faţă de un referendum, parlamentul catalan a aprobat vinerea trecută o lege ce serveşte drept cadru legal pentru organizarea unei ''consultări populare'', care nu are caracter obligatoriu, privind independenţa regiunii. Preşedintele catalan Artur Mas urmează apoi să semneze un decret de convocare a consultării populare, pe care Madridul intenţionează s-o conteste imediat la Tribunalul Constituţional.

''Va fi în această săptămână, în următoarele zile'', a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Francesc Homs, într-o conferinţă de presă la Barcelona, făcând apel la şeful guvernului central spaniol, Mariano Rajoy, ''să respecte dorinţa democratică a poporului Cataloniei''.

×
Subiecte în articol: Spania independenţa Catalonia