x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania - Românii, printre imigranţii folosiţi la bucătărie şi curăţenie, la bazele din Afganistan

Spania - Românii, printre imigranţii folosiţi la bucătărie şi curăţenie, la bazele din Afganistan

26 Aug 2008   •   00:00

 14:23 ● Românii se numără printre imigranţii care muncesc la bucătărie şi curăţenie în bazele spaniole din Afganistan, relatează El Mundo, precizînd că aceştia sunt prost plătiţi şi angajaţi ilegal, prin intermediul unor companii din ţările de origine.



Românii se numără printre imigranţii care muncesc la bucătărie şi curăţenie în bazele spaniole din Afganistan, relatează El Mundo, precizînd că aceştia sunt prost plătiţi şi angajaţi ilegal, prin intermediul unor companii din ţările de origine.

Ministerul spaniol al Apărării a încheiat contract cu două companii care se ocupă de catering şi de întreţinerea bazelor spaniole de la Herat şi Qala-e-Now, din Afganistan. Companiile au angajat imigranţi - români, moldoveni, uzbeci, sud-americani şi filipinezi - care lucrează însă fără contract, fără asigurări, timp de zece ore pe zi contra unei sume care variază între 400 şi 670 de euro pe lună, scrie El Mundo.

Potrivit cotidianului spaniol, angajaţii vin direct din ţările de origine în Afganistan şi nu figurează în niciun registru în Spania. El Mundo citează surse din cadrul Ministerului spaniol al Apărării, conform cărora "responsabilitatea faţă de situaţia muncitorilor aparţine întreprinderii, iar Armata însăşi impune limite din motive de siguranţă". Sursele citate au adăugat că Armata veghează la respectarea legii, persoanele care muncesc în bazele spaniole din Afganistan au contract şi asigurări, ziua de muncă este cea prevăzută în contract, iar salariul este adecvat muncii prestate. Totuşi, comentează El Mundo, documentele consultate de cotidianul spaniol ridică semne de întrebare.

Imigranţii muncesc pentru companiile spaniole Tecnove şi Ucalsa, societăţi care au mai fost în atenţia presei în 2004 deoarece aveau angajaţi fără contract la baza de la Diwaniyah, din Irak. La acea dată ambele companii au dat asigurări că nu au comis nicio ilegalitate, îndeplinind dispoziţiile legislaţiei irakiene. De data aceasta, un director al Tecnoucal (numele sub care este cunoscută fuziunea temporară a celor două societăţi) precizează că este respectată legislaţia muncii din ţara de origine a fiecărui angajat străin.

"El Mundo" nu precizează nimic despre muncitorii români sau despre compania care i-a angajat, însă oferă exemplul lucrătorilor filipinezi de la Herat. Aceştia, în majoritate femei, au încheiat contract cu o companie specializată în contracte de muncă temporare din Filipine, "The Calerey Manpower and Training Services". Societatea respectivă face selecţia personalului şi încasează un comision lunar din partea companiei Tecnoucal în schimbul serviciilor prestate.

Angajatele filipineze, dintre care 17 muncesc la Herat, se ocupă mai ales de curăţenie în bază şi în camere, primind un salariu între 600 şi 1.000 de dolari pe lună (400 - 670 de euro) pentru 52 de ore de muncă săptămînal. El Mundo citează surse din cadrul Ministerului Apărării de la Madrid potrivit cărora legislaţia spaniolă prevede că, în cazul în care administraţia cedează unei întreprinderi gestionarea unei activităţi, trebuie aplicată "legea corespunzătoare în materie de contracte".
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe