x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spaţiul aerian kosovar va fi controlat de Ungaria până în 2018

Spaţiul aerian kosovar va fi controlat de Ungaria până în 2018

09 Aug 2013   •   18:19
Spaţiul aerian kosovar va fi controlat de Ungaria până în 2018

Forţa NATO din Kosovo, KFOR, şi Ungaria au convenit ca spaţiul aerian al Kosovo să fie controlat de autorităţile ungare relevante în următorii cinci ani.

Conform cotidianului Tribuna, de la Pristina, citat de agenţia sârbă de presă Tanjug, Kosovo nu-şi va putea controla spaţiul aerian propriu cel puţin pentru următorii cinci ani. În baza acordului la care au ajuns KFOR şi autorităţile ungare, toate serviciile de transport aerian civil în spaţiul aerian al Kosovo vor fi controlate de Ungaria.

Acordul în cauză îi asigură Ungariei doar controlul transportului aerian civil, excluzând aviaţia militară, care rămâne sub controlul KFOR.

Un oficial al NATO care a dorit să i se păstreze anonimatul a declarat pentru Tribuna că Pristina şi Belgradul au fost informate în legătură cu intenţia semnării acordului amintit cu Ungaria.

Responsabili ai Alianţei nord-atlantice au menţionat pentru acelaşi ziar că acordul ar putea permite deschiderea spaţiului aerian al Kosovo pentru zboruri civile, după ce a fost închis din iunie 1999.

Spaţiul aerian kosovar a fost închis după ce, în urma conflictului armat cu separatişti albanezi şi a raidurilor NATO, forţele iugoslave s-au retras şi în Kosovo s-au instalat forţele internaţionale de menţinere a păcii KFOR.

Kosovo şi-a declarat în 2008 în mod unilateral independenţa de Serbia, pe care Belgradul refuză în continuare să o recunoască.

×
Subiecte în articol: spatiu aerian kosovo Ungaria serbia