x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Speranţă pentru românul condamnat la moarte în Malaezia (INTERVIU cu avocatul lui)

Speranţă pentru românul condamnat la moarte în Malaezia (INTERVIU cu avocatul lui)

de Irina Cristea    |    21 Oct 2013   •   20:58
Speranţă pentru românul condamnat la moarte în Malaezia (INTERVIU cu avocatul lui)

Pentru primul român condamnat la moarte în Malaezia, şocul începe să lase loc speranţei. Mai sunt 3 şanse pentru ca tânărul de 21 de ani din Telega să scape de spânzurătoare, cu toată intransigenţa de care a dat dovadă judecătorul care i-a comunicat, săptămâna trecută, sentinţa maximă. O spune chiar avocatul românului, pentru care bătălia pentru viaţa lui Ionuţ Gologan e abia la început.
"Cred că sunt şanse foarte mari ca Ionuţ să evite pedeapsa capitală. Practic, în cazuri ca al lui, există mai multe variante. În primul rând, sunt două posibilităţi de a face apel, la următoarele instanţe. Dacă acuzatul pierde şi la apel şi în instanţa federală, adică a epuizat toate variantele, există, în continuare, varianta unei graţieri, adică sentinţa de condamnare la moarte e comutată în închisoare pe viaţă. La acest nivel la care toate posibilităţile din justiţie au fost epuizate, diplomaţia ar putea juca un rol", ne-a declarat avocatul Datuk N. Sivananthan, unul dintre cei mai experimentaţi apărători în astfel de cazuri şi opozant ferm al pedepsei capitale.

Verdictul l-a şocat
Sivananthan l-a văzut ultima dată pe Ionuţ Gologan după pronunţarea sentinţei. "Verdictul l-a şocat! A a fost foarte afectat, dar între timp a înţeles că este doar o etapă şi că nu e neobişnuit ca o instanţă să ia o decizie care să fie modificată ulterior, la apel. Cred că acum este ceva mai calm şi e conştient de faptul că are o şansă bună la apel", spune avocatul.

Următoarea înfăţişare, după 6 luni
Următoarea înfăţişare ar urma să aibă loc peste aproximativ 6 luni. Până atunci, Ionuţ trebuie să suporte, în continuare, regimul din închisoarea din Kuala Lumpur unde este încarcerat. Avocatul ne-a eplicat că românului i se asigură nevoile de bază: "Are un minim de confort, primeşte mâncare şi asistenţă medicală. Până acum, de când e în închisoare, starea sănătăţii lui este bună".
La apel, avocatul Datuk N. Sivananthan va încerca să convingă instanţa să îl achite pe român. "În Malaezia, dacă eşti prins având asupra ta o anumită cantitate de substanţe interzise, se pleacă de la premisa că intenţionai să faci trafic. Tu trebuie să dovedeşti că nu asta era intenţia ta. Asta e şi problema. Este inversul prezumţiei de nevinovăţie. Totuşi, autorităţile de aici au început să îşi dea seama că mulţi dintre cei arestaţi şi acuzaţi de trafic nu sunt lideri ai unor reţele, ci simpli cărăuşi, ei sunt folosiţi de către traficanţi. Acum se înţelege mai bine că, dacă un cărăuş dispare, în locul lui va apărea mereu altul. Iar problema, adică reţeaua, rămâne nerezolvată, spune apărătorul lui Gologan.
De altfel, Sivananthan e convins că, în cel mai rău caz, Ionuţ Gologan va primi cel mult 8 ani de închisoare, pedeapsă din care va afectua cel mult 8 ani. Cu ceva noroc, ar putea ispăşi condamnarea chiar acasă, în România. "Legea noastră permite ca cineva condamnat la închisoare în Malaezia să poate executa pedeapsa în ţara de origine, însă în baza unui acord bilateral între cele două guverne", explică Sivananthan.

Mai are un client român
Avocatul mai reprezintă un român condamnat recent în Malaezia. Ştefan Coroi a fost condamnat la 8 ani de închisoare şi 10 lovituri de nuia de bambus, pentru posesie de amfetamine. Şi în acest caz, Sivananthan va face apel la decizia primei instanţe. "În cazul lui Ştefan, a fost arestat în aprilie 2012, a fost condamnat la 8 ani şi cred că ar face doar 5 ani şi jumătate. Procuratura poate face apel, dar şi noi vom face apel! Părerea noastră este că Ştefan trebuia achitat, este un caz clar de achitare."

Nu l-a apărat pe Miloşevici...
Datuk N. Sivananthana precizat, pentru Jurnalul Naţional, şi pe cine NU a reprezentat niciodată. A râs când a flat că în România i s-a atribuit un rol în procesul fostului lider iugoslav Slobodan Miloşevici. "A, nu! Am fost doar implicat pentru a oferi opinie ad hoc în faţa comisiei care gestiona cazul lui Radovan Karadzici! Se întâmpla acum 4 sau 5 ani. Deci ca să fie lucrurile foarte clare, nu i-am apărat nici pe Miloşevici, nici pe Karadzici, ci doar mi s-a cerut parerea într-un aspect anume al cazului Karadzici", a explicat, amuzat, avocatul din Kuala Lumpur.

×
Subiecte în articol: Ionuţ Gologan