x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spionajul britanic stia de torturile din SUA

Spionajul britanic stia de torturile din SUA

29 Iun 2018   •   15:55
Spionajul britanic stia de torturile din SUA

Serviciul britanic de spionaj stia de torturile la care sunt supusi detinutii din inchisorile militare americane dupa atacurile teroristie de la Washington, din 11 septembrie 2001, arata un raport al parlamentului de la Londra, citat de Times.

 

Potrivit raportului, agentii britanici au vazut cu ochii lor tratamentele folosite in unitatile de detentie din SUA, dar au continuat sa colaboreze cu americanii. Contactati de Times, responsabili ai ministerului apararii nu au negat informatia, subliniind, totusi ca, la acel moment, serviciul de securitate se afla sub o puternica presiune, incercand sa previna un atac similara impotriva Regatului Unit.

"Au fost trase concluziile de rigoare din acea situatie, astfel ca in urmatorii ani regulile interne si pregatirea angajatilor ministerului "s-au imbunatatit considerabil". Acelasi document noteaza ca responsabilii MI-6 au fost informati in legatura cu torturile. Doi dintre ei s-au intalniti cu un functionar al ministerului apararii care, in raport, apar sub pseudonimul Pharaday.

Acesta a descris in detaliu practicile de tortura folosite de militarii americani, printre care capisoane speciale care se puneam pe capul detinutilor, tinerea acestora in pozitii extrem de dificile si incomode, o alimentatie neregulata, etc.

 

 

×