x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spionarea Internetului: Berlinul vrea sancţiuni contra companiilor americane “colaboraţioniste”

Spionarea Internetului: Berlinul vrea sancţiuni contra companiilor americane “colaboraţioniste”

de Istvan Deak    |    05 Aug 2013   •   20:24
Spionarea Internetului: Berlinul vrea sancţiuni contra companiilor americane “colaboraţioniste”

Ministrul german al Justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a pledat ca Uniunea Europeană să adopte sancţiuni împotriva grupurilor americane care spionează în favoarea serviciilor secrete străine, într-un interviu apărut luni în cotidianul conservator Die Welt.

"Avem nevoie de toate măsurile la nivelul UE împotriva spionajului masiv care vizează serviciile secrete străine", a declarat ministrul. "Companiile americane care nu vor respecta aceste măsuri vor trebui excluse de pe piaţa europeană", adaugă ea.

În opinia lui Leutheusser-Schnarrenberger, negocierile pe tema directivei europene privind protecţia datelor private reprezintă "un prim pas important spre un spaţiu european al datelor securizat".  "Nu serviciile secrete trebuie să dicteze normele de protecţie a datelor digitale; criteriul trebuie să fie cetăţenii şi drepturile cetăţenilor", subliniază oficialul german.

Companii americane din domeniul online precum Facebook, Google şi Apple au recunoscut că furnizează de ani întregi date serviciilor secrete americane, după dezvăluirile făcute de fostul consultant al NSA, Edward Snowden, despre programul american de supraveghere a comunicaţiilor mondiale.

Leutheusser-Schnarrenberger este una dintre principalele voci care se ridică împotriva spionajului Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA), într-o ţară în care fişarea indivizilor de către nazişti, apoi de către comunişti, în fosta RDG, a lăsat urme evidente.

Subiectul spionării populaţiei s-a insinuat în campania pentru alegerile legislative din 22 septembrie, de la care cancelarul german Angela Merkel se aşteaptă la o victorie, concretizată în al treilea mandat de cancelar.

Merkel a dat asigurări că Germania nu este un “stat poliţienesc” şi că “legile germane se aplică pe teritoriul german”, dar a recunoscut dificultatea de a aplica aceste reguli în această epocă a mondializării digitale.

Un alt cotidian german, Mitteldeutsche Zeitung, crede că  neîncrederea în serviciile secrete sporeşte pe măsură ce Snowden, supranumit un “onorabil trădător”, dă la iveală noi detalii despre acţiunile NSA. Nimeni nu va putea verifica dacă proaspăta alertă de terorism se justifică.Totuşi, se concretizează bănuiala că atunci cînd în discuţie este adusă tema spionajului, suntem cu toţii duşi de nas.

Şi nu numai atît, fiindcă de bunăvoie cad în plasa totalei supravegheri toţi utilizatorii reţelei Internet, controlată de serviciile secrete, ajutate generos de Apple, Facebook sau Google, deţinătorii datelor, sugerează Liberation.

×
Subiecte în articol: spionaj cibernetic