x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spioni ruşi în Camera Comunelor

Spioni ruşi în Camera Comunelor

de Sînziana Stancu    |    05 Dec 2010   •   18:52
Spioni ruşi în Camera Comunelor
Sursa foto: David Bebber/Reuters

141160-reutersdavid-bebberrtrdluo.jpgAsistenta unui parlamentar britanic este pe cale de a fi expulzată din Marea Britanie, pentru că serviciile de securitate şi de contraspionaj susţin că au tot mai multe indicii că tânăra în vârstă de 25 de ani strânge informaţii pentru  Moscova, scrie Daily Mail. Katia Zatuliveter, asistenta lui Mike Hancock, un deputat liberal-democrat din Camera Comunelor, este de fapt “agent latent” ce operează pentru serviciile de informaţii ruse, precizează tabloidul britanic. Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a şi aprobat deja expulzarea Katiei, după ce s-a consultat cu MI5 (Serviciul britanic de informaţii).

În ceea ce-l priveşte pe Mike Hanock, în vârstă de 64 de ani, pentru care lucra Katia, el a confirmat că fosta lui asistentă a fost deja arestată şi se află în închisoare, de unde aşteaptă să fie expulzată. El a negat toate acuzaţiile referitoare la fosta lui asistentă. “Nu este  spion rus. Nu ştiu nimic despre afacerile de spionaj, dar ea a fost obiectul unui ordin de expulzare. A făcut apel deoarece crede, pe bună dreptate, că nu a făcut nimic rău”, i-a luat apărarea Hancock. “Nimeni nu mi-a spus până acum nimic despre aşa ceva, cu nici o ocazie, că ea ar fi angajată într-o asemenea activitate (...) A mai fost deja în ţara noastră (Mare Britanie, n.r.), aşa că nu mai avea nevoie de viză. A fost educată aici, a făcut un masterat şi acest lucru i-a dat dreptul să lucreze aici o perioadă, care i-a fost apoi reînnoită. Toată problema a depăşit orice măsură. Nu mă priveşte, este treaba avocaţilor ei”, a mai spus Hancock.

Potrivit unei alte publicaţii britanice, Sunday Times, Katia şi-ar fi concentrat atenţia, dintre toţi parlamentarii, tocmai pe Hanock, pentru că ştia de faptul că este considerat un politician prorus. A fost şi membrul unui comitet select pentru probleme de Apărare şi este, de asemenea, şi vicepreşedintele grupului de parlamentari, din toate partidele, pentru Rusia. Dar serviciile de securitate britanice sunt mult mai suspicioase şi au legat şi alte fapte, nu personale, ci oficiale, ce s-au succedat săptămânile trecute în Parlamentul de la Londra, de interesul tinerei asistente a lui Hancock.

Astfel, o serie de chestiuni referitoare la Apărare, inclusiv un inventar al armamentului nuclear şi locaţia tuturor bazelor submarinelor britanice din toată lumea.

Or, aceste informaţii au fost trimise către departamentele interesate ale Guvernului, chiar din biroul lui Hancock, după cum relatează Sunday Times.

Arestarea Katiei Zatuliveter este prima de la încheierea Războiului Rece care implică o persoană din cadrul Parlamentului de la Londra, acuzată de spionaj în favoarea Rusiei. Expulzarea ei ar putea tensiona din nou relaţiile diplomatice dintre Marea Britanie şi Rusia, otrăvirea mortală a disidentului rus Aleksandr Litvinenko la Londra, în 2006, comentează cotidianul britanic.

Katia Zatuliveter făcuse obiectul unei anchete aprofundate înainte de a deveni asistenta lui Hancock. Ea a fost arestată săptămâna trecută de serviciile de poliţie şi imigraţie britanice şi dusă într-un centru de securitate în aşteptarea expulzării către Rusia.

Decizia vine după ce serviciile de securitate au abordat-o pe aeroportul Gatwick din Londra, în august, la întoarcerea în Marea Britanie. Înainte de a o elibera, oficialii din cadrul serviciilor de securitate au interogat-o îndelung despre activitatea sa pentru Hancock, care  o angajase cu ocazia unei întâlniri la Strasbourg, unde el se deplasa adesea, ca deputat al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

×
Subiecte în articol: externe Rusia spionaj Marea Britanie