x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spionul otravit: Letonia va expulza "cel puţin un diplomat" rus

Spionul otravit: Letonia va expulza "cel puţin un diplomat" rus

23 Mar 2018   •   16:49
Spionul otravit: Letonia va expulza "cel puţin un diplomat" rus

Letonia intenţionează să expulzeze "unul sau mai mulţi" diplomaţi ai ambasadei Rusiei la Riga implicaţi în activităţi de spionaj, ca reacţie la afacerea Skripal, a anunţat vineri Ministerul de Externe din acest stat baltic.

 

"Unul sau mai mulţi ruşi implicaţi în activităţi de spionaj, pe perioada cât s-au aflat în Letonia cu paşapoarte diplomatice, vor fi expulzaţi din ţara noastră. Numărul lor exact este discutat în prezent cu partenerii noştri europeni şi va fi anunţat luni", a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Riga, Gints Jegermanis.

Letonia devine astfel prima ţară după Marea Britanie care anunţă o măsură de expulzare, în contextul în care mai multe state din UE au transmis vineri de la Bruxelles că ar putea lua măsuri similare în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia.

"În semn de solidaritate cu Marea Britanie şi cu alte ţări din UE, Letonia discută în prezent cu ele pentru a vedea cum să se coordoneze pentru un răspuns corespunzător la activităţile Risiei în contextul atacului chimic asupra lui Serghei Skripal la Salisbury", a spus Jegermanis.

El nu a putut preciza câte ţări s-ar putea alătura acestei acţiuni de solidaritate cu Londra. Serviciile de securitate de la Riga menţionează frecvent în comunicările lor publice că activităţile serviciilor ruse de informaţii şi de securitate reprezintă cea mai mare ameninţare pentru Letonia, a reamintit agenţia BNS.

La 8 martie, şeful Biroului de Protecţie a Constituţiei, Janizs Miztis, a declarat presei că serviciul său a expulzat mai multe persoane, în majoritate în Rusia, fără a informa opinia publică. AGERPRES

×