x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spre un Brexit amânat cu nouă luni

Spre un Brexit amânat cu nouă luni

19 Mar 2019   •   08:21
Spre un Brexit amânat cu nouă luni
Sursa foto: Alastair Grant/AP

Guvernul Theresa May va cere probabil o amânare a ieşirii Marii Britanii din UE de cel mult nouă luni, a afirmat, ieri, un membru al Cabinetului de la Londra.

„Perioada de nouă luni va fi maximum; dacă acordul Brexit va fi ratificat în orice moment înainte de termenul de nouă luni, am putea părăsi UE mult mai devreme”, a declarat, sub protecţia anonimatului, pentru postul ITV, un oficial guvernamental apropiat de premierul May. În acest caz, Marea Britanie va fi nevoită să participe la scrutinul europarlamentar programat în luna mai. UE va decide excluderea Marii Britanii din blocul comunitar de la 1 iulie, în cazul în care Londra nu va accepta participarea la scrutinul europarlamentar programat în luna mai, arată un proiect de document al Consiliului UE. „Apartenenţa Regatului Unit la UE se va încheia la 1 iulie, dacă naţiunea nu va participa la alegerile europarlamentare din luna mai”, arată un proiect de document distribuit la o reuniune a ambasadorilor ţărilor UE înaintea summitului Consiliului European din 21-22 martie, informează agenţia de presă italiană ANSA. Documentul a fost elaborat în contextul în care guvernul May se pregăteşte să solicite oficial amânarea ieşirii Marii Britanii din UE.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat, săptămâna trecută, planul executivului May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie.

 

×