x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stalin, vinovat de genocidul din Ucraina

Stalin, vinovat de genocidul din Ucraina

de Mihaela Matachita    |    14 Ian 2010   •   00:00

Curtea de apel de la Kiev i-a găsit vinovaţi de genocid pe dictatorul sovietic Iosif Stalin şi alţi liderii bolşevici, pentru că au declanşat marea foamete din 1932-1933, care a făcut milioane de victime, a transmis AFP.

Într-un comunicat al serviciilor de securitate de la Kiev se arată: "Curtea a constatat că Stalin (...) a comis infracţiunea de genocid". Printre liderii bolşevici găsiţi vinovaţi se află şi Viaceslav Molotov, unul dintre cei mai importanţi conducători ai guvernului sovietic, fost ministru de Externe al URSS. Totodată, tribunalul a ordonat încheierea urmăririi penale deoarece toţi acuzaţii sunt morţi.

În timpul marii foamete, au murit 3,941 de milioane de ucraineni, se mai arată în comunicat. În 1932, sovieticii au declanşat campania de colectivizare forţată, aducând culacii ("chiaburii" ucraineni, de fapt fermierii harnici - n.red.) în pragul disperării, înfometându-i până la moarte. Există dovezi potrivit cărora foametea ajunsese atât de mare, încât s-au înregistrat şi cazuri de canibalism. Kievul încearcă de ani buni să convingă ONU că marea foamete din 1932-1933 a fost un genocid împotriva poporului ucrainean. Dar Rusia luptă împotriva acestui proiect, susţinând că milioane de oameni din întreaga URSS au fost victime ale colectivizării forţate şi că nu au fost vizaţi în mod special ucrainenii.  

×
Subiecte în articol: externe