x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Stand-up Comedy” în alegerile din Ucraina

„Stand-up Comedy” în alegerile din Ucraina

de Şerban Mihăilă    |    22 Apr 2019   •   08:58
„Stand-up Comedy” în alegerile din Ucraina

Pe fondul nemulțumirii generale, provocată de eșecul luptei anticorupție și a impasului în care a intrat conflictul militar cu separatiștii proruși din estul țării, aproximativ 29 de milioane de ucraineni erau așteptați, ieri, la cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, urmând să aleagă între actualul șef al statului, Petro Poroşenko, și surprinzătorul actor de comedie Volodimir Zelenski, apărut de nicăieri pe scena politică din Ucraina.

 

Cu 70% din intențiile de vot ale electoratului, Zelenski era considerat de majoritatea sondajelor de opinie drept marele favorit al confruntării electorale finale, după ce, în primul tur, actorul obţinuse 30,4% din voturi, în timp ce Poroşenko se plasase pe locul secund, cu 17,8% din sufragii. Pentru susținătorii săi, Zelenski poate aduce schimbarea, într-o țară condusă de o clasă politică incapabilă să crească nivelul de trai şi să oprească corupţia care erodează societatea. În vârstă de 41 de ani, el nu are niciun fel de experienţă politică și a devenit celebru datorită serialului de comedie „Slujitorul Poporului”, în care joacă rolul unui profesor de istorie, ales preşedinte. Novice în politică, dar showman de profesie, Zelenski și-a desfăşurat de altfel campania mai mult pe reţelele de socializare, axându-se pe atacarea corupției tolerate de Poroșenko. „Cum se face că Ucraina, una dintre ţările cele mai sărace, este condusă de preşedintele cel mai bogat din istoria sa?”, l-a întrebat Zelenski,în dezbaterea organizată vineri pe stadionul Olimpiski, pe adversarul său, fost om de afaceri, care a făcut avere din producţia de dulciuri și este acuzat că ar fi obstrucţionat lupta contra corupţiei. Dincolo de promisiunea de a menţine direcţia pro-occidentală pe care a pornit ţara din 2014, politica pe care o va duce Zelenski rămâne incertă, chiar dacă el a încercat între cele două tururi de scrutin să-şi întărească credibilitatea, înconjurându-se de consilieri mai experimentaţi şi întâlnindu-se, cu două săptămâni în urmă, la Paris, cu liderul francez, Emmanuel Macron. Faptul că actorul a dus o campanie de tip „stand-up comedy”, bazată pe monolog, și a evitat mitingurile şi dezbaterile, exprimându-se mai mult pe reţelele sociale şi oferind doar câteva interviuri punctuale, provoacă mari îndoieli asupra capacității sale de a conduce o ţară aflată în război şi care se confruntă cu grave dificultăţi economice. Comentatori de la Kiev susțin însă că în spatele lui Zelenski s-ar afla un oligarh local, cear fi finanţat primele unităţi militare care au mers să lupte contra rebelilor proruşi din estul Ucrainei

Cadou pentru Putin?

De cealaltă parte, Poroșenko a scos în evidență faptul că lipsa de experiență a lui Zelenski este un imens cadou oferit Rusiei, care ar putea profita atât pe plan politic, cât și militar. „Vedem o incompetenţă totală”, a spus Poroşenko. „Suntem confruntaţi cu provocări care impun la un preşedinte curaj şi experienţă internaţională. Cum intenţionează el să ocupe funcţia de comandant-şef?”, se întreba, vineri, președintele aflat la final de mandat, încercând să adune cât mai multe voturi pe ultima sută de metri. „Putin visează la un preşedinte novice, slab, nepregătit. Cu cât preşedintele ucrainean este mai slab, cu atât preşedintele rus este mai puternic”, avertiza Poroşenko înaintea alegerilor.

 

Relaţiile între Ucraina şi Rusia s-au deteriorat grav în 2014, după schimbarea de guvern de la Kiev, anexarea Crimeei de către Moscova şi conflictul militar declanşat în estul ucrainean de către rebelii proruşi.

 

×