x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stăpânul “comorii naziste”, înmormântat lângă părinţi. Declaraţie-şoc a vărului lui Gurlitt:”Am depus tablouri în mormântul lui”

Stăpânul “comorii naziste”, înmormântat lângă părinţi. Declaraţie-şoc a vărului lui Gurlitt:”Am depus tablouri în mormântul lui”

de Istvan Deak    |    20 Mai 2014   •   17:52
Stăpânul “comorii naziste”, înmormântat lângă părinţi. Declaraţie-şoc a vărului lui Gurlitt:”Am depus tablouri în mormântul lui”

Fostul posesor al “comorii naziste” (colecţia de peste 1.500 opere de artă semnate de mari maeştri ai lumii, găsită în cele două locuinţe din Munchen şi Salzburg ale octogenarului german), Cornelius Gurlitt, a fost înmormântat luni în Cimitirul de Nord din Dusseldorf. A mers la groapă aşa cum a trăit: în secret, fără publicul curios. Gurlitt a fost depus în mormântul părinţilor săi, în cadrul unei ceremonii discrete la care au participat doar cei mai apropiaţi membri ai familiei şi “echipa Gurlitt”, formată din tutorele, purtătorul de cuvânt şi avocatii săi.

În total, doar 11 persoane au participat la funeralii, pe durata cărora porţile cimitirului au rămas închise, la solicitarea familiei, care nu a dorit să fie perturbată ceremonia în vreun fel.

Parcă pentru a pune paie pe foc, vărul său din Barcelona, Ekkehart Gurlitt, care a participat la înmormântare, a povestit jurnaliştilor de la tabloidul german Bild că el personal a depus 11 opere de artă în mormântul lui Gurlitt.

“Sunt 11 opere pe care el le-a iubit cel mai mult pe parcursul vieţii. Printre ele se află şi opere realizate de Henri Matisse, Marc Chagall şi Max Liebermann”, a povestit Ekkehart. Este vorba despre 11 copii după opere de artă descoperite dosite în apartamentul lui Gurlitt din cartierul munchenez Schwabing. Întreaga colecţie a lui Cornelius Gurlitt se află depusă într-un loc secret, ales de Procuratura germană, după ce a fost confiscată de la octogenar pentru a fi evaluată şi pentru a i se stabili originea.

Citat din “Micul Prinţ”

Ekkehart dăduse sâmbăta trecută un anunţ în cotidianul Sueddeutsche Zeitung despre înmormântarea lui Cornelius Gurlitt, inserând un citat din cartea preferată a octogenarului, “Micul Prinţ” de Antoine de Saint-Exupery, primită cadou în anul 1956 de la tatăl său, Hildebrand: “Eşti răspunzător pe tot parcursul vieţii pentru ce ţi-ai însuşit”.

Chiar dacă Cornelius a locuit zeci de ani în Munchen şi Salzburg, cu oraşul Dusseldorf a locuit imediat după Cel de-al Doilea Război Mondial împreună cu părinţii şi sora sa, Nicoline Benita Renate. Aceasta din urmă a decedat acum doi ani.

Istoria familiei

Cornelius Gurlitt a fost fiul negustorului de artă Hildebrand Gurlitt. Agreat de regimul nazist, Hildebrand a adunat o colecţie impresionantă de opere de artă de mare valoare, confiscate mai mult sau mai puţin abuziv de la proprietarii evrei sau epurate din muzeele germane, fiind considerate “artă degenerată”. Hildebrand a reuşit să îşi păstreze colecţia şi după încheierea Celui De-al Doilea Război Mondial. După decesul său, colecţia a fost moştenită de fiul său, Cornelius. Retras într-o locuinţă din cartierul munchenez Schwabing, acesta s-a baricadat într-o lume paralelă a operelor sale. În 2012, Cornelius fiind suspectat de evaziune fiscală, procurorii şi vameşii germani au descins în locuinţa sa şi au confiscat întreaga colecţie de 1.406 opere de artă găsită acolo. Presa a numit această colecţie “comoara nazistă”, apreciindu-i valoarea la circa un miliard de euro. Scandalul a ajuns în atenţia opiniei publice abia în toamna lui 2013, prin intermediul jurnaliştilor de la revista Focus. În primăvara lui 2014 s-a găsit o colecţie de 270 de opere de artă la Salzburg, unde Cornelius deţinea o casă. Din cauza vârstei şi a problemelor cardiace, o instanţă judecătorească a desemnat un tutore care să ia decizii în numele lui Gurlitt şi l-a pus pe acesta sub supraveghere medicală permanentă.

Acordul cu statul german
În luna aprilie, Gurlitt a parafat un acord cu statul german, prin care îşi asuma să permită timp de un an analizarea provenienţei operelor din colecţia sa. În schimbul acestei promisiuni, statul german a ridicat ordinul de confiscare a colecţiei sale. Octogenarul n-a apucat să îşi mai vadă operele care i-au marcat viaţa. În urma unor complicaţii la inimă, a decedat la data de 6 mai. Cornelius a redactat  două testamente. Ambele indică Muzeul de Artă din Berna ca unic moştenitor al colecţiilor, proprietăţilor şi banilor săi. Muzeul încă nu a luat o decizie, însă are şase luni la dispoziţie să îşi asume moştenirea.

Problema rămâne
Rămâne de văzut dacă operele despre care se confirmă că au fost confiscate abuziv vor fi restituite descendenţilor proprietarilor de drept.
Verzii din Parlamentul landului Bavaria sunt convinşi că acest lucru nu se va întâmpla. Ei susţin că acordul dintre Gurlitt şi statul german este nul, fiindcă nu conţine nici un fel de informaţii despre ce se va întâmpla dacă octogenarul va deceda. Statul german este de părere că Muzeul din Berna va moşteni şi obligaţiile asumate de Gurlitt. Ekkehart Gurlitt, vărul decedatului, a anunţat că va ataca în instanţă acest testament, invocând faptul că octogenarul n-a fost în deplinătatea facultăţilor mintale când l-a redactat.

×
Subiecte în articol: Cornelius Gurlitt comoara nazista