x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stare de urgenţă în mai multe state de pe coasta de est a SUA. Uraganul Irene s-a transformat în furtună tropicală. Ce se întâmplă în New York (VIDEO ŞI UPDATE)

Stare de urgenţă în mai multe state de pe coasta de est a SUA. Uraganul Irene s-a transformat în furtună tropicală. Ce se întâmplă în New York (VIDEO ŞI UPDATE)

26 Aug 2011   •   21:00
Stare de urgenţă în mai multe state de pe coasta de est a SUA. Uraganul Irene s-a transformat în furtună tropicală. Ce se întâmplă în New York  (VIDEO ŞI UPDATE)

UPDATE 16.21 Intensitatea ciclonului Irene a scazut in ultimele ore, transformandu-se din uragan in furtuna tropicala, anunta Centrul National pentru Uragane (NHC), citat de postul CNN.In acest moment, furtuna continua sa afecteze zonele de coasta din zona New York - New Jersey, unde a provocat moartea a cel putin zece persoane si daune materiale importante.Aproximativ trei milioane de persoane din zona New York sunt afectate de penele de electricitate.Din cauza vantului si ploilor torentiale, apa raului East River din New York a inundat unele zone din metropola americana, amenintand cartiere din Manhattan (Mediafax).

UPDATE 14.50 Presedintele SUA, Barack Obama, a decretat starea de urgenta in mai multe state de pe coasta de Est a tarii afectate de uraganul Irene, asa incat guvernul federal sa poata sa acorde ajutor acestor zone, informeaza EFE, duminica, pe baza documentelor publicate pe pagina de internet a Casei Albe.
Decizia vizeaza statele cuprinse intre Virginia si Masachusetts, trecand prin Maryland, New Jersey, New York, Connecticut si Rhode Island.
Documentele semnate de seful statului autorizeaza 'coordonarea ' operatiunilor de acordare de ajutor realizate de departamentul national pentru siguranta si Agentia Federala pentru Managementul Crizelor /FEMA/.
Pana in prezent, uraganul Irene a provocat in SUA noua morti, numeroase daune materiale si a lacsat fara energie electrica peste un milion de persoane (AGERPRES)

UPDATE 10.48 Dupa ce a facut opt morti si a evacuat fortat cel putin 1,5 milioane de persoane, uraganul Irene a lovit New Yorkul sambata seara, transformat intr-un oras-fantoma maturat de ploi torentiale.

"Extremitatea uraganului a sosit peste noi", a declarat primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, intr-o conferinta de presa. Primarul a cerut locuitorilor sa ramana neaparat la domiciliu.
"Nu iesiti pe strazi, ramaneti acasa sau in centrele de primire", a cerut el, adaugand ca este "prea tarziu pentru a pleca" pentru cei care nu au respectat instructiunile de evacuare in zonele de inundatii.
In timp ce vanturile puternice suflau asupra orasului, primarul a declarat ca se asteapta la o crestere semnificativa a apelor in cursul diminetii.
Transportul public oprit, aeroporturile inchise, mii de evacuari, New Yorkul, de obicei atat de festiv sambata seara, semana cu un oras mort, noteaza AFP. In Manhattan, barurile si restaurantele au fost inchise, spectacolele pe Broadway anulate, multimea de turisti a parasit in graba Times Square.
Numeroase magazine si-au protejat ferestrele cu placaj si newyorkezii s-au baricadat in case.
370.000 de persoane au primit ordinul primarului de evacuare inainte de sambata seara din zonele inundabile ale orasului, ceea ce n-a mai vazut niciodata orasul New York.
Unii au parasit orasul, altii s-au refugiat la rude, in hoteluri luate cu asalt sau in cele o suta de mici centre de primire deschise de primarie.

Citeste si Uraganul Irene a ajuns la New York. GALERIE FOTO

UPDATE: 10:00 - Uraganul de categoria 1 se afla la 485 de kilometri sud-vest de New York, la ora 03:00, ora Romaniei. Acesta se deplasa pe o traiectorie nord-est cu o viteza de 24 de kilometri pe ora, potrivit NHC, cu rafale de vant de maxim 130 de kilometri pe ora.

Intre timp, la New York s-au inchis cele trei aeroporturi, intre care J.F. Kennedy, fapt care a creat un haos formidabil, cu mii de zboruri anulate.

Serviciile feroviare au fost, de asemenea, suspendate in New York.

America asteapta lovitura uraganului Irene. Autoritatile sunt in stare de alerta si au luat masuri exceptionale. Intra AICI pentru a urmari live, cu sunet, evolutia uraganului Irene in SUA, pe o plaja din Carolina de Sud (Myrtle Beach).

Citeste si SUA: Peste 250.000 de locuitori ai New Yorkului evacuati obligatoriu din fata uraganului Irene

UPDATE 00.22 sambata In urma cu doar o ora (23.30, ora Romaniei), marea era doar usor agitata si cateva persoane se plimbau pe plaja. Dupa miezul noptii in Romania (ora locala 15.00), a inceput ploaia torentiala, iar vantul deja bate cu mai multa forta.

Citeste si Stare de urgenta in sase state de pe coasta de est a SUA in asteptarea uraganului Irene (GALERIE FOTO)

In cateva state de pe coasta de Est a Statelor Unite s-a decretat starea de urgenta.

UPDATE 10.30, sambata Aeroporturile din New York vor fi inchise sambata incepand de la pranz (19.00 ora Romaniei) pentru toate avioanele care urmau sa soseasca in acest oras, au anuntat vineri seara autoritatile aeroportuare. Potrivit Mediafax, aceasta decizie, legata de apropierea uraganului Irene, se refera la aeroportul international John F.Kennedy, aeroportul LaGuardia si aeroportul Newark, a precizat pentru AFP un purtator de cuvant al autoritatilor aeroportuare din New York si New Jersey.
"Acestea vor fi inchise doar pentru sosiri", a declarat Steve Coleman, vorbind despre "mii de zboruri" vizate de aceasta masura.
Plecarile sunt autorizate in continuare dar majoritatea zborurilor prevazute pentru sambata cu plecare de pe cele trei aeroporturi au fost deja anulate de companiile aerien, mai informeza Mediafax.

UPDATE 14.00 sambata Uraganul Irene si-a pierdut sambata din intensitate, fiind retrogadat la gradul I, cu toate ca meteorologii anunta ca ramane deosebit de puternic in timp ce se va indreapta inspre Carolina de Nord si coasta de est a SUA, relateaza Reuters si AP. Centrul National de Meteorologie al SUA a anuntat sambata ca vantul starnit de uragan atinge 90 kilometri pe ora in comparatie cu 100, cat atingea inainte.

UPDATE 19.00 sambata Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, le-a cerut sambata locuitorilor din zonele inundabile ale orasului sa respecte ordinul de evacuare, avertizandu-i ca uraganul Irene este periculos si le-ar putea pune vietile in pericol, relateaza agentiile internationale de presa.

Citeste si Uraganul Irene: Primarul New Yorkului le cere locuitorilor din zonele inundabile sa respecte ordinul de evacuare

UPDATE 22.05 sambata Exista deja victime. Uraganul Irene, care traverseaza coasta de est a Statelor Unite, sambata, a provocat moartea a cel putin doua persoane in North Carolina, au anuntat serviciile de urgenta ale statului, informeaza Mediafax. "Un barbat a murit din cauza unei crize cardiace in comitatul Onslow in timp ce instala planse de lemn pe ferestre", a anuntat Tom Mather, un oficial din cadrul serviciilor de urgenta din North Carolina.

Un alt barbat a murit in noaptea de vineri spre sambata in comitatul Pitt, dupa ce masina in care se afla a derapat pe o sosea inundata si a lovit un copac, a adaugat el. Barbatul a fost gasit in masina sa sambata dimineata. Mediafax mai arata ca serviciile de ajutor din comitatul New Hanover au anuntat ca un barbat a cazut in apa sambata dimineata in raul Cape Fear in apropiere de Wilmington. Purtatorul de cuvant Michelle Harrell a declarat ca nu stie in acest stadiu daca barbatul a fost impins sau luat de ape". Ancheta este in curs.
Cautarile incepute la ora 02.30 si intrerupte din cauza vremii vor fi luate cand rafalele de vant vor scadea in intensitate, probabil in cursul dupa-amiezii, a adaugat ea.

×
Subiecte în articol: irene uraganul irene uraganul irene live