x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stare de urgenţă în Ungaria, din cauza creşterii nivelului Dunării

Stare de urgenţă în Ungaria, din cauza creşterii nivelului Dunării

de Istvan Deak    |    05 Iun 2013   •   15:18
Stare de urgenţă în Ungaria, din cauza creşterii nivelului Dunării

Premierul ungar, Viktor Orban, a decretat stare de urgenţă ca urmare a inundaţiilor cauzate de nivelul crescut al apelor pe Dunăre.

Dunărea va atinge 875 cm în Budapesta, a anunţat Ministerul ungar de Interne. Până acum, cel mai înalt nivel al apelor înregistrat în capitala ungară a fost de 849 cm, în 2002.

"Masa de apă care vine este atât de enormă, încât reprezintă o adevărată ameninţare pentru vieţile umane dar, cu o bună cooperare, vom putea proteja toată lumea", a subliniat premierul Viktor Orban, adăugând că un număr mare de locuitori ar putea fi evacuaţi în zilele următoare.

Potrivit unor date primite din Austria, niveluri record sunt aşteptate pe Dunăre începând de miercuri, a anunţat premierul ungar, în cadrul unei conferinţe de presă, după o reuniune a unui comisii guvernamentale de coordonare pentru inundaţii, potrivit agenţiei ungare de presă.

Pericol la sfârşitul săptămânii

Cea mai gravă situaţie urmează să fie la sfârşitul săptămânii, a adăugat premierul. Se construiesc diguri întărite cu saci de nisip pe 191 km în nord şi vest, pe zone considerate critice. În Budapesta, cheiurile Dunării sunt închise.

Cea mai expusă zonă este cartierul Romei de pe malul Dunării. Pentru protejarea ei, s-a construit un nou sistem de diguri mobile. Este posibil ca drumurile din nordul Budapestei să fie inundate pe o distanţă de circa 50 de kilometri încă de azi, între Tahitotfalu si Kisoroszi. Autorităţile maghiare îşi asigură cetăţenii că satele din zona vor fi accesibile din mai multe direcţii şi nu vor rămâne izolate.

Pregătiri

Viktor Orban a afirmat că fondurile pentru apărare în caz de inundaţii sunt disponibile, adăugând că 8.000 de militari, 8.000 de membri ai personalului pentru situaţii de dezastru, 1.400 de experţi în domeniul gestionării apei şi 3.600 de poliţişti pot fi mobilizaţi pentru a participa la operaţiuni. Premierul le-a cerut locuitorilor să coopereze cu autorităţile pentru a participa la activităţile de protecţie în caz de inundaţii. El a sugerat că oamenii care locuiesc în zonele afectate de inundaţii ar putea fi evacuaţi, exprimându-şi speranţa că totuşi nu se va ajunge la o astfel de măsură.

Şi la Viena ameninţă Dunărea

Tot miercuri, Dunărea va atinge nivelul maxim la Viena, în timp ce oraşele situate mai în amonte de capitala austriacă continuă să fie ameninţate creşterea nivelului apelor, relatează AFP.

Portul din Viena a fost inundat începând de marţi, precum şi restaurante din capitala austriacă situate pe malul Dunării, însă instalaţii de canalizare special create pentru combaterea creşterii nivelului apelor ar urma să salveze restul oraşului.

La Viena, debitul Dunării era de 10.500 metri cubi pe secundă miercuri dimineaţa, în timp ce sistemul de canalizare poate absorbi până la 14.000 de metri cubi pe secundă. Acest nivel însă nu va fi atins, potrivit postului de radio public austriac Ö1.

Navigaţia fluvială pe Dunăre rămâne interzisă.

La 80 de kilometri în amonte de Viena, un dig ameninţa să cedeze miercuri dimineaţa, în apropiere de oraşul Krems, au anunţat pompierii, construirea zidului de protecţie de la Theiss fiind începută, a adăugat şeful pompierilor de la faţa locului, Franz Resperger. Patru sate sunt ameninţate, a adăugat el, iar 2.000 de persoane trebuie să fie pregătite pentru evacuare de la faţa locului.

Victime în Europa

În oraşul Grein, în Austria Superioară, nivelul maxim a fost atins în cursul nopţii, iar, în jurul orei locale 04.00 (05.00, ora României), începea să scadă, la 14,29 metri, a explicat un responsabil de la serviciile hidrografice pentru agenţia de presă austriacă APA. "Am fost la 14 centimetri de o catastrofă", a apreciat primarul oraşului pentru Ö1. Diguri mobile au fost create şi apa s-a acumulat până la limita maximă pe care aceste ziduri de protecţie puteau să o conţină. Numeroase locuinţe se găsesc chiar în spatele digurilor.

În vestul Austriei (landurile federale Vorarlberg, Tirol şi Salzburg), nivelul apelor este în scădere. Lucrări de curăţare a subsolurilor inundate şi căilor ferate blocate au început în zonă. Circulaţia este permisă din nou pe unele căi rutiere.

Circulaţia trenurilor pe calea ferată din Brenner, în vestul ţării, a fost restabilită marţi seara.

Două persoane au murit şi altele două sunt date dispărute în Austria din cauza inundaţiilor. În total, în urma inundaţiilor care afectează Europa, 12 persoane şi-au pierdut viaţa.

Ponta cere miniştrilor să fie pregătiţi

Premierul Victor Ponta a cerut, marţi, miniştrilor cu responsabilităţi în domeniu să fie pregătiţi în cazul în care nivelul Dunării va atinge cote alarmante în România, el exprimându-şi speranţa totodată că în ţara noastră nu vor exista inundaţii, relatează agerpres.ro.

"O să vă rog, doamna ministru Varga, doamna ministru Plumb, dar în special vorbesc şi de vicepremierul Dragnea, am văzut că sunt inundaţii foarte mari pe cursul superior al Dunării. Dacă semnalele sunt că am putea avea probleme şi în România, vreau să vă pregătiţi din timp, domnule vicepremier. Iar o să spuneţi că sunteţi numai cu dezastre, cu inundaţii, cu zăpezi. E şi domnul Oprea aici, să discutaţi cu autorităţile din zona dunăreană, să vedem, să luăm măsuri, dacă e nevoie pentru digul acela să acordăm banii necesari, pentru că nu vreau să ne trezim când e apa în România. Vreau să luăm măsuri, dacă va fi cazul. Sper să nu fie, dar oricum e important să fim pregătiţi", a spus primul-ministru, la începutul şedinţei de Guvern.

×
Subiecte în articol: inundatii stare de urgenta Ungaria dunăre