x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stat Islamic declară război chimic Israelului

Stat Islamic declară război chimic Israelului

de Şerban Mihăilă    |    29 Ian 2020   •   11:20
Stat Islamic declară război chimic Israelului

Profitând de tensiunile create în Orientul Mijlociu după dezvăluirea planului de pace propus de Casa Albă și considerat de palestinieni un cadou făcut statului evreu de către președintele Trump, organizația teroristă Stat Islamic a anunțat noul obiectiv al jihadului său. Liderul grupării radicale a declarat Israelului un război religios nimicitor și le-a ordonat „soldaților Islamului” să-i atace cu arme chimice pe evreii de pretutindeni, în special pe cei din teritoriile ocupate de israelieni.

 

Simțind miros de sânge după prezentarea „înțelegerii secolului”, planul de pace propus de SUA în colaborare cu Israel, organizația Stat Islamic (SI) a declarat război statului evreu. Noua strategie a proaspăt dezmembratului „califat jihadist” are un obiectiv extrem de îndrăzneț: atacarea  evreilor chiar în interiorul granițelor Israelului și nu oricum, ci prin utilizarea armelor chimice, pentru a provoca cât mai multe victime. Mesajul transmis luni de noul lider al SI, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi, cu o zi înaintea dezvăluirii conținutului mult-mediatizatului plan de pace israeliano-palestinian conceput de administrația de la Washington după consultări îndelungate cu executivul de la Ierusalim, cere tuturor jihadiștilor, în special celor din Siria și Sinai, să înceapă cucerirea „așezărilor” israeliene, adică a coloniilor evreiești din Cisiordania și a orașelor din Israel, scrie publicația „The Jerusalem Post”. Mesajul ordonă militanților islamiști să înceapă atacarea obiectivelor evreiești, pentru a transforma teritoriile „ocupate de israelieni”, într-un câmp de testare pentru „armele chimice”. În înregistrare, Quraishi afirmă că, deși SUA și alte țări consideră că moartea fostului lider al SI Abu Bakr al-Baghdadi a însemnat dispariția organizației, „noi suntem încă aici, gata să începem «o nouă fază» a luptei noastre, prin lovituri asupra obiectivelor israeliene”. Noul „calif al musulmanilor” a cerut susținătorilor SI să-i atace pe evrei atât în Israel, cât și în alte state, mai scrie publicația israeliană. Quraishi i-a chemat apoi pe musulmanii de pretutindeni să saboteze planul de pace propus de Trump, considerat un nou cadou făcut guvernului Netanyahu, după recunoașterea Ierusalimului  drept capitală a statului evreu, de către SUA, și după mutarea în „orașul sfânt” a ambasadei americane din Tel Aviv. Liderul SI îi are în vedere, în principal, pe musulmanii care trăiesc în teritoriile palestiniene, adică în Fâșia Gaza și Cisiordania. Circa 600.000 de colonişti israelieni trăiesc în implantările din Ierusalimul de Est şi din Cisiordania ocupată, alături de trei milioane de palestinieni.

 

Antecedent sângeros

Atacuri teroriste izolate, asociate cu SI, au avut loc în Israel, în trecut. În iunie 2016, trei teroriști au deschis focul asupra unor civili în Tel Aviv, ucigând patru dintre aceștia și rănind alți șapte. Atacatorii au spus că au fost inspirați de către SI. Tensiunile declanșate de planul de pace propus de Casa Albă, respins de palestinieni încă înainte de prezentarea sa, par să ofere acum SI o ocazie nesperată de relansare. De data aceasta însă, ținta aleasă de jihadiști este mult mai dificil de atins decât obiectivele pe care le-au avut până în prezent. Până la înfrângerea ei teritorială, în martie 2019, organizația teroristă a administrat un vast „califat”, autoproclamat în Siria și Irak, care a numărat până la șapte milioane de locuitori.

 

Începem lupta contra evreilor, pentru a restitui ceea ce aceștia le-au furat musulmanilor. Ochii soldaților califatului sunt pe Ierusalim!

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi

×