x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele bogate, invitate să-și asume o parte mai mare a poverii refugiaţilor

Statele bogate, invitate să-și asume o parte mai mare a poverii refugiaţilor

17 Dec 2019   •   13:33
Statele bogate, invitate să-și asume o parte mai mare a poverii refugiaţilor

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat marţi un apel comunităţii internaţionale reunite la Geneva, în cadrul primului Forum mondial cu privire la refugiaţi, să facă 'mult mai mult pentru a asuma colectiv' povara acestora, transmite AFP.

'Este timpul să se răspundă mai echitabil la crizele refugiaţilor, partajând responsabilităţile', a declarat Antonio Guterres în deschiderea Forumului.

Acesta este organizat de ONU la exact un an de la adoptarea la New York a unui Pact mondial cu privire la refugiaţi, destinat să aducă un răspuns colectiv la mişcările masive de refugiaţi.

Chestiunea împărţirii poverii refugiaţilor divizează ţările bogate şi cele emergente. Statele sărace sau în curs de dezvoltare, care găzduiesc 80% dintre refugiaţi la nivel mondial, se consideră abandonate în faţa unei grele poveri pentru economiile şi societăţile lor.

'Comunitatea internaţională trebuie să facă mult mai mult pentru a asuma colectiv această responsabilitate', a subliniat Guterres, explicând în faţa numeroşilor şefi de stat, miniştri şi reprezentanţi de companii că 'ţările în curs de dezvoltare (...) găzduiesc în mod admirabil marea majoritate a refugiaţilor şi trebuie să fie susţinute mai mult'.

'Nu suntem complet lipsiţi de mijloace', a mai afirmat Guterres, lansând un apel la un răspuns 'colectiv' la această problemă.

Cu un număr record de 71 milioane de persoane strămutate în 2018, dintre care 26 milioane de refugiaţi, 'perspectivele sunt sumbre', a constatat, la rândul său, Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

El a chemat comunitatea internaţională 'să nu închidă ochii în faţa realităţii' crizei refugiaţilor, ceea ce i-ar ajuta pe cei care le 'instrumentalizează' soarta 'în scopuri politice'.

Pentru ca aceste intenţii să se materizalizeze, Grandi aşteaptă mai ales contribuţii financiare, asistenţă materială sau anunţuri referitoare la reinstalări, în cadrul programului UNHCR ce vizează instalarea în state bogate a unor refugiaţi aflaţi în ţări care nu oferă toate garanţiile, mai ales în materie de securitate.

Una din intervenţiile cele mai aşteptate marţi la Geneva este cea a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară se află printre co-organizatorii Forumului şi care găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi, în jur de 3 milioane. Erdogan ameninţă de mai multă vreme că, în lipsa unui ajutor internaţional mai substanţial, i-ar putea lăsa pe migranţi şi refugiaţi să treacă în Europa.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: refugiati onu antonio guterres