x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite critică cenzura mediatică "fără precedent" din Rusia

Statele Unite critică cenzura mediatică "fără precedent" din Rusia

de Agerpres    |    15 Mar 2014   •   00:08
Statele Unite critică cenzura mediatică "fără precedent" din Rusia

Statele Unite au criticat vineri cenzura "fără precedent" a mass-media din Rusia care se manifestă, în principal, prin blocarea site-urilor opoziţiei şi ale surselor alternative de informaţii asupra situaţiei din Ucraina, relatează AFP.

"Statele Unite sunt profund îngrijorate de restrângerea spaţiului atribuit mass-mediei independente şi libere din Rusia", a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Marie Harf.

"În ultimul an, guvernul rus a aprobat o serie de legi care instaurează cenzura şi restricţii fără precedent în mass-media şi publicaţiile de pe internet", a adăugat ea.

Marie Harf a vorbit despre concedierea redactorului-şef al celui mai vechi şi mai citit site de informaţi din Rusia, Lenta.ru, concediată pentru "difuzarea de documente cu caracter extremist". Site-ul a publicat un interviu cu un membru al Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta), mişcare radicală şi naţionalistă ucraineană care s-a aflat în prima linie a manifestaţiilor de la Kiev.

De asemenea, autorităţile ruse au blocat accesul la blogul opozantului Aleksei Navalnîi şi la principalele trei site-uri critice ale Kremlin.

"Aceste demersuri cenzurează opiniile divergente, restrânge spaţiul pentru dezbateri independente şi favorizează răspândirea de versiuni fabricate de guvern ale faptelor şi care sunt în mod clar false", a subliniat diplomata americană.

Potrivit experţilor, criza din Ucraina şi schimbarea puterii la Kiev, prezentate în presa rusă ca o lovitură de stat extremistă susţinută de occidentali în scopuri geopolitice, au declanşat această nouă represiune a mass-media libere.

Într-un peisaj mediatic blocat de Kremlin, internetul reprezintă una dintre ultimele modalităţi de informare independentă şi de exprimare pentru opozanţi.

Marie Harf a dat asigurări că Washingtonul susţine dreptul la liberă exprimare a tuturor opiniilor şi a subliniat că "acestea sunt drepturi pe care Rusia le-a gravat în propria Constituţie".

×
Subiecte în articol: relatii sua rusia cenzura rusia cenzură