x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite pun tunurile pe ayatolahi 

Statele Unite pun tunurile pe ayatolahi 

de Şerban Mihăilă    |    24 Iul 2018   •   11:10
Statele Unite pun tunurile pe ayatolahi 

Printr-un mesaj scris cu majuscule pe Twitter, președintele american, Donald Trump, a avertizat Teheranul să nu mai amenințe niciodată  SUA, dacă nu vrea să suporte „consecințe pe care puțini le-au cunoscut de-a lungul istoriei”. Replica virulentă a liderului de la Casa Albă a venit la câteva ore după ce președintele iranian, Hassan Rouhani, amenințase SUA cu „mama tuturor războaielor”, dacă Washingtonul continuă politica agresivă față de Teheran.

„Să nu mai amenințați niciodată Statele Unite sau veți suporta consecințe pe care puțini le-au cunoscut de-a lungul istoriei. Nu mai suntem o țară care acceptă afirmațiile voastre demente despre violență și moarte. Aveți grijă!”, a scris Trump pe rețeaua sa preferată, aproape de miezul nopții de duminică spre luni, după ce s-a întors de pe terenul de golf pe care îl deține în Bedminster, New Jersey. În aceeași zi, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, numise elita conducătoare de la Teheran „o mafie” care a strâns averi impresionante, în timp ce și-a lăsat poporul în sărăcie și suferință. Șeful diplomației americane a declarat apoi că liderii religioși iranieni sunt „oameni sfinți ipocriți”. De altfel, Pompeo a fost extrem de tăios în afirmațiile sale față de ayatolahi, pe care i-a acuzat cu subiect și predicat. Potrivit publicației „The Guardian”, Pompeo a spus că marele ayatolah Nasser Makarem Shirazi a câștigat peste 100 de milioane de dolari din comerțul ilegal cu zahăr, ayatolahul Mohammad Emami Kashani a făcut milioane de dolari după ce guvernul a transferat fundației sale câteva mine profitabile, iar liderul spiritual suprem iranian, ayatolahul Khamenei, deține un fond speculativ de investiții, neoficial, în valoare de 95 de miliarde de dolari. „Câteodată, lumea dă impresia că a devenit insensibilă la autoritarismul de acasă al regimului de la Teheran și la campaniile sale de violență din străinătate, însă mândrul popor iranian nu stă tăcut la numeroasele abuzuri ale guvernului. Și nici Statele Unite conduse de președintele Trump nu vor rămâne tăcute!”, a adăugat șeful diplomației americane. Pompeo a precizat că SUA au declanșat o campanie diplomatică și financiară pentru a tăia din fondurile pentru Teheran, axându-se pe reimpunerea sancțiunilor în sectoarele bancar și energetic. În luna mai, Trump și-a retras țara unilateral din acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015 de China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania, prin care Teheranul se angajează să-și limiteze activităţile atomice, timp de un deceniu, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Primele sancțiuni americane vor lovi Iranul în august.

Strategie copy-paste

Replica virulentă a administrației Trump a venit la câteva ore după ce președintele iranian, Hassan Rouhani, amenințase SUA cu „mama tuturor războaielor”, dacă Washingtonul continuă politica sa ostilă față de Teheran. Noul „război psihologic” pornit de Trump amintește de strategia asemănătoare utilizată de Casa Albă înainte ca Phenianul să accepte summit-ul dintre Kim Jong-un și liderul SUA.

Nivelul de corupție și bogăție în rândul liderilor regimului demonstrează că Iranul este condus de ceva ce seamănă mai mult cu o mafie decât cu un guvern”.

Mike Pompeo

×
Subiecte în articol: sua avertizează Teheranul