x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite vor să-și consolideze cooperarea cu Brazilia pentru a face presiuni asupra Venezuelei

Statele Unite vor să-și consolideze cooperarea cu Brazilia pentru a face presiuni asupra Venezuelei

03 Ian 2019   •   15:45
Statele Unite vor să-și consolideze cooperarea cu Brazilia pentru a face presiuni asupra Venezuelei

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat miercuri că SUA speră că noul guvern de extrema dreaptă din Brazilia va susţine demersul Washingtonului de rezolvare a crizei politice şi economice din Venezuela.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american Robert Palladino, Mike Pompeo şi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro au discutat despre oportunităţile de ''întărire a cooperării în ce priveşte provocările bilaterale şi regionale, inclusiv consolidarea guvernanţei democratice şi a drepturilor omului în Venezuela, Cuba şi Nicaragua''.
Bolsonaro susţine poziţii de politică externă similare celor ale preşedintelui american Donald Trump, inclusiv criticarea regimului de stânga din Venezuela.
Palladino a precizat că Pompeo şi Bolsonaro, care s-au întâlnit la Brasilia, la o zi după preluarea în mod oficial a funcţiei de către preşedintele brazilian, au discutat şi despre consolidarea relaţiilor economice.
Secretarul de stat a discutat cu ministrul brazilian de externe Ernesto Araujo despre situaţia din Venezuela şi despre ''dorinţa noastră profundă de revenire la democraţie a poporului venezuelean'', a mai spus purtătorul de cuvânt american.
Pompeo, care a menţionat ''politicile eşuate'' ale guvernului comunist în Cuba, a afirmat că SUA şi Brazilia ''vor avea ocazia să colaboreze împotriva regimurilor autoritare din lume''.
Venezuela trece printr-o criză economică gravă, ce provoacă penurii de alimente şi medicamente, precum şi un exod de milioane de oameni. Criza a devenit o problemă pentru întreaga regiune, în timp ce ţările vecine se confruntă cu un aflux de refugiaţi.
SUA au abordat în parte problema privind Venezuela introducând sancţiuni împotriva preşedintelui Nicolas Maduro şi a unor oficiali ai acestuia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua brazilia mike pompeo