x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stephen Hawking, declaraţie şocantă despre SINUCIDERE. Ce mesaj a transmis celebrul astrofizician britanic (VIDEO)

Stephen Hawking, declaraţie şocantă despre SINUCIDERE. Ce mesaj a transmis celebrul astrofizician britanic (VIDEO)

19 Sep 2013   •   08:45
Stephen Hawking, declaraţie şocantă despre SINUCIDERE. Ce mesaj a transmis celebrul astrofizician britanic (VIDEO)

Celebrul cosmolog Stephen Hawking susține dreptul oamenilor bolnavi și aflați în stadii terminale de a alege să nu mai sufere și de a opta astfel pentru sinucidere asistată, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Astrofizicianul în vârstă de 71 de ani, care este țintuit într-un scaun cu rotile încă de la vârsta de 21 de ani, când a fost diagnosticat cu o maladie incurabilă care i-a afectat sistemul nervos, este celebru pentru studiile sale de fizică teoretică asupra originilor Universului și ale găurilor negre, dar și pentru cartea "A Brief History of Time".

Într-un mesaj transmis cu ocazia lansării unui documentar despre viața sa, Hawking a precizat că susține dreptul fiecărui om bolnav incurabil să moară, doar dacă el alege această soluție pentru a scăpa de chinuri. El a reamintit că la un moment dat a fost grav bolnav de pneumonie și era menținut în viață cu ajutorul aparatelor, iar soției sale i s-a oferit posibilitatea de a-l deconecta de la aparate, o soluție cu care însă el nu ar fi fost de acord.

"Cred că acei oameni bolnavi incurabil în stadii terminale, care trec prin dureri îngrozitoare, ar trebui să aibă dreptul de a-și pune capăt zilelor, iar cei care îi ajută să facă acest lucru nu trebuie să fie puși sub acuzare. Desigur însă că trebuie să existe niște mijloace prin care să poată exista certitudinea că respectiva persoană chiar dorește să moară și nu este presată de altcineva să facă acest lucru. De asemenea o astfel de decizie nu trebuie să poată fi luată fără a fi adusă la cunoștință și fără a se obține consimțământul respectivei persoane, așa cum era să se întâmple în cazul meu", a declarat cercetătorul.



Sinuciderea asistată este ilegală în Marea Birtanie, iar disputa privind oportunitatea legalizării ei pentru oamenii bolnavi ale căror vieți au devenit insuportabile din cauza durerii este din ce în ce mai aprinsă în mai multe țări. Pe de-o parte susținătorii sinuciderii asistate invocă argumentul că orice ființă umană trebuie să aibă dreptul de a muri cu demnitate și fără suferință, iar opozanții ideii susțin că o astfel de decizie ar deschide o cutie a Pandorei pentru persoanele vulnerabile psihic care doresc să-și ia zilele.

Între timp, Stephen Hawking, care comunică cu ajutorul unui mușchi al obrazului ce este conectat la un senzor și la un sistem de redare computerizată a vocii, îi sfătuiește pe toți oamenii cu dizabilități să se concentreze pe ceea ce pot să facă și nu pe ceea ce nu mai pot face.


×