x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Steve Jobs în 2005: "Moartea este cea mai bună invenţie a vieţii" (VIDEO)

Steve Jobs în 2005: "Moartea este cea mai bună invenţie a vieţii" (VIDEO)

06 Oct 2011   •   11:41

Fondatorul Apple, Steve Jobs, spunea in 2005, dupa ce trecuse printr-o operatie pentru a se trata de cancerul de pancreas, ca "moartea este cea mai buna inventie a vietii".

Jobs a spus aceste lucruri intr-un discurs in fata studentilor Universitatii Stanford. Redam mai jos fragmentul in care Jobs povesteste cum i-a schimbat diagnosticul de cancer viata.

"In urma cu un an am fost diagnosticat cu cancer. Am facut o tomografie la 7:30 dimineata care a aratat foarte clar o tumoare la pancreas. Nici nu stiam ce este un pancreas. Doctorii mi-au zis ca este un tip de cancer incurabil si ca voi mai trai intre trei si sase luni.

M-au sfatuit sa ma duc acasa si sa-mi pun lucrurile in ordine, ceea ce in jargonul doctorilor inseamna ca trebuie sa te pregatesti de moarte. Sa incerci sa-ti inveti copiii ceea ce credeai ca o sa-ti ia 10 ani, in cateva luni. Sa te asiguri ca totul se va petrece fara mult stres pentru familie. Sa-ti iei la revedere.

Am trait cu povara diagnosticului toata ziua. Spre seara mi s-a facut o biopsie, mi-au bagat un endoscop pe gat, prin stomac si prin intestine, m-au intepat cu un ac in pancreas si au prelevat cateva celule din tumoare.

Eram sedat, dar sotia mea, care era de fata, mi-a spus ulterior ca dupa ce celulele au fost analizate la microscop, medicii au inceput sa tipe. Era o forma rara de cancer pancreatic, care se poate trata prin operatie. M-am operat si acum sunt bine.

A fost momentul in care m-am apropiat cel mai mult de moarte si sper sa nu mai am parte de unul similar in urmatoarele decade. Dar pentru ca am trecut prin astfel de momente, pot vorbi despre acest subiect cu mai multa autoritate decat atunci cand moartea era pentru mine doar un concept intelectual.

Nimeni nu vrea sa moara. Nici macar oamenii care vor sa ajunga in Rai nu vor sa moara ca sa ajunga acolo. Totusi moartea este destinatia la care ajungem toti. Nimeni nu poate scapa de ea. Si asa si trebuie sa fie, pentru ca moartea este cea mai buna inventie a vietii. Este un element care improspateaza viata. Elimina ce e vechi pentru a face loc pentru ce e nou.

Acum voi sunteti noutatile, dar peste un timp, nu foarte lung, veti imbatrani si veti fi dati la o parte. Imi pare rau ca par atat de dramatic, dar asta este adevarul.

Timpul vostru este limitat, asa ca nu-l irositi traind viata pe care altii au trasat-o pentru voi. Nu va lasati manipulati de o dogma - nu traiti dupa concluziile la care au ajuns altii. Nu lasati zgomotul opiniilor altora sa acopere vocea voastra interioara. Si cel mai important, aveti curajul de a va urma inima si intuitia. Ele stiu deja ceea ce trebuie sa fiti. Restul este secundar.

Ramaneti infometati. Ramaneti naivi".

×